
När myndigheter genomför satsningar på jämställdhet ger det resultat, rapporterar Jämställdhetsmyndigheten. Ett exempel är kortad handläggningstider för bostadstillägg vilket har minskat den ekonomiska otryggheten för kvinnor som generellt har lägre pensioner än män.
När Pensionsmyndigheten kortade sina handläggningstider för den som söker bostadstillägg så ökade framför allt kvinnors ekonomiska trygghet eftersom de generellt har lägre pensioner än män. Dessutom är fler kvinnor än män mottagare av bostadstillägget. Det är ett av flera exempel på myndigheters jämställdhetssatsningar som Jämställdhetsmyndigheten lyfter i en årlig analys av myndigheternas så kallade jämställdhetsintegrering – det vill säga att ett jämställdhetsperspektiv finns med i alla beslut som tas.
– Vi ser allt fler konkreta resultat från myndigheternas arbete med jämställdhetsintegrering som påverkar deras målgrupper, säger Bosse Parbring som är enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten.
Jämställdhetsperspektiv på alla nivåer
Andra exempel som lyfts av Jämställdhetsmyndigheten är att Kronofogden har infört möjligheten att få anstånd med en löneutmätning när en person med skulder har varit utsatt för våld i nära relation. Den åtgärden kan bidra till att en våldsutsatt person kan lämna relationen. Kronofogden har också tagit fram en handledning som ska underlätta upptäckt av ekonomiskt våld.
Polismyndighetens arbete för att identifiera personer som använder narkotika har stärkts för att hitta fler kvinnor med narkotikaberoende för att dessa ska erbjudas stöd. Detta då fler män än kvinnor hittills har erbjudits stöd.
Genom medel till att öka pojkars läsande bidrar Kulturrådet till att förbättra förutsättningarna till en mer jämställd utbildning, vilket också är det tredje jämställdhetspolitiska målet. Dessutom har Skolinspektionen och Myndigheten för yrkeshögskolan granskat lärares arbete i förebyggandet av könsbundna utbildnings- och yrkesval.
– Genom att myndigheterna får in ett jämställdhetsperspektiv på alla nivåer i deras kärnverksamhet leder det till ökad jämställdhet för dem myndigheterna är till för. Vi ser också att fler myndigheter har den potentialen om de får fortsatta uppdrag om jämställdhetsintegrering, säger Bosse Parbring.
Jämställdhetsmyndigheten ger stöd
Tidigare i år publicerade Jämställdhetsmyndigheten en rapport som visar att i de fall där myndigheter har tydliga rutiner kring att fråga klienter de möter om våld i nära relation upptäcker fler som är utsatta.
Jämställdhetsmyndigheten betonar att regeringen därför bör fortsätta ge myndigheter i uppdrag att jämställdhetsintegrera sina kärnverksamheter, samt att Jämställdhetsmyndigheten fortsätter att ha en stödfunktion för myndigheterna i det arbetet.
– Myndigheterna uppskattar vårt stöd, särskilt det fördjupade stödet som handlar om erfarenhetsutbyte mellan myndigheter. Att inkludera andra i det stödet ger en extra kraft i arbetet, säger Bosse Parbring .
Han förklarar att myndigheterna ska återrapportera effekterna av arbetet med jämställdhetsintegrering till regeringen i januari nästa år. Inför det ger Jämställdhetsmyndigheten stöd, bland annat i samarbete med Ekonomistyrningsverket och Statistiska centralbyrån.
– Vårt stöd är inriktat på att ge myndigheterna underlag för att kunna beskriva de resultat de har uppnått och eventuella effekter. Regeringen vill också kunna ta del av lärdomar från myndigheternas jämställdhetsarbete.
Jämställdhetsintegrering
Myndigheternas jämställdhetssatsningar är en del av jämställdhetsintegreringen. Jämställdhetsintegrering innebär att ett jämställdhetsperspektiv ska finnas med i all politik som påverkar människors villkor, i syfte att uppnå ett jämställt samhälle. Jämställdhetsperspektivet ska finnas med i alla beslut, och på alla nivåer där beslut tas för att synliggöra vilka konsekvenser ett beslut har på kvinnor respektive män. Jämställdhetsmyndigheten har i uppdrag att stödja myndigheter med deras arbete med jämställdhetsintegrering där 53 myndigheter och Folkbildningsrådet under perioden 2020-2025.