Prenumerera

Logga in

Nyheter

Flygbolag diskriminerade kvinna som bär slöja 

Kvinna i orange slöja och ryggsäck.

En kvinna som nekades fortsatt anställning som markpersonal för ett flygbolag på grund av sin slöja diskriminerades och kommer att få ersättning, rapporterar DO. Slöjan, liksom kippa och turban, får exempelvis bäras som del av uniform inom Polisen och Försvarsmakten sedan många år.

Kvinnan hade fått anställning på ett bemanningsföretag som rekryterar markpersonal för ett flygbolags räkning. Hennes arbete skulle inledas med utbildning på flygbolaget men hon fick då veta att företaget har en så kallad neutralitetspolicy och att deras uniformsregler inte tillåter slöja eller andra religiösa symboler i arbetet. Hon skulle alltså bli tvungen att ta av sin hijab som täcker hår och hals under arbetstid för att få fortsätta anställningen.

Flygbolaget har motiverat förbudet mot religiösa symboler med att deras kunder ska kunna förvänta sig att mötas av neutralitet, samt att förbudet av religiösa symboler också skulle minska risken för hot och våld från kunder och mellan anställda, skriver DO på sin hemsida

Har medgett diskriminering

DO anser dock att flygbolagets policy behandlar människor som ger uttryck för sin religion på ett sämre sätt, att de syften flygbolaget uppgav inte rättfärdigade en neutralitetspolicy, och att flygbolagets agerande därför var att anse som diskriminering eller indirekt diskriminering. Flygbolaget har medgett diskriminering och ska därför betala ersättning till kvinnan, skriver DO.

– Förbud mot religiösa symboler riskerar att utestänga muslimska kvinnor från yrkeslivet vilket vi ser som mycket allvarligt, och därför är vi nöjda över att bolaget i detta fall medgett att kvinnan diskriminerats, säger Sandra Danowsky, jurist på DO:s rättsenhet.

Ingen generell neutralitet

DO stämde flygbolaget i april 2024 och argumenterade då att bolagets neutralitetspolicy inte var utformad på ett sätt som skulle ge generell neutralitet utan är utformad specifikt mot bärandet av religiösa symboler på arbetstid. 

– Ett uniformsreglemente som innebär förbud mot religiösa symboler medför särskilt negativa effekter för muslimska kvinnor som bär slöja av religiösa skäl. Vid en intresseavvägning måste jämställdhet på arbetsmarknaden och individens religionsfrihet därför ställas mot arbetsgivarens intressen, och vid en sådan avvägning måste jämställdhet och religionsfrihet väga mycket tungt, sade diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius i samband med stämningen mot flygbolaget.

Slöjan får bäras som del av uniform

Inom polisen har det varit möjligt att bära religiösa symboler som slöja, kippa eller turban som en del av uniformen. Få poliser har burit slöja, men två år efter att möjligheten infördes uppmärksammades passkontrollanten Masooma Yaqub för sin slöja i sitt arbete på Arlanda flygplats. Hon förklarade då att hennes val att bära hijab mestadels respekterades av kollegor, chefer liksom kvinnor hon mötte i jobbet, men att en del män ifrågasatte hennes uniform. 

Att poliser får bära slöja som en del av sin uniform diskuteras dock fortfarande. Sverigedemokraterna anser att poliser inte ska få bära religiösa eller politiska markörer, rapporterade Bulletin 2023. I en interpellation i riksdagen förklarade justitieminister Gunnar Strömmer att det var upp till Polismyndigheten att avgöra vad som är en lämplig uniform. 

Även i Försvarsmaktens uniformsregler är det möjligt att bära slöja i de allra flesta fallen, liksom kippa och turban. Slöjan, eller huvudduken, ska vara enfärgad och mörkblå, vit eller grön beroende på vilken färg uniformen har. Slöjan får enligt Försvarsmaktens uniformsbestämmelser täcka ”huvudhår, nacke och hals” men får inte skyla tjänstetecken och ordinarie uniformshuvudbonad ska i normalfallet bäras över slöjan. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV