Prenumerera

Logga in

Nyheter

Kvinna på topposition i Vatikanen – nu höjs krav på prästvigning

Kvinnor i lila.

För första gången har en kvinna utsetts till prefekt inom katolska kyrkan, som dock får dela posten med en man. Påve Franciskus har utsett flera kvinnor till ledande roller men är fast besluten att inte tillåta kvinnor att prästvigas något organisationer som Women’s Ordination Conference kritiserar, och inför vårens fasteperiod planeras en kvinnostrejk.

Syster Simona Brambilla kommer i sin nya topproll som prefekt för ett dikasterium (departement) i Vatikanstaten leda alla religiösa ordrar inom den katolska kyrkan, från jesuiter till franciskaner. Hon kommer att dela rollen med kardinalen Ángel Fernández Artime eftersom hon inte får hålla mässa och utföra den katolska kyrkans sakrament som bland annat dop, något en prefekt vanligtvis utför, rapporterar Euronews.

Franciskus valdes till påve 2013 och har under sin tid vid ämbetet ökat antalet kvinnor i ledarskapspositioner från 19,3 procent när han tillträdde till 23,4 procent i dag, enligt statistik från Vatican News. 2021 utsågs nunnan Raffaella Petrini till generalsekreterare för den påvliga kommissionen för Vatikanstaten, Vatikanstatens lagstiftande organ. 

Välsignelse åt samkönade par

Påve Franciskus har på flera områden intagit en något modernare syn på olika frågor än sina företrädare. I december 2023 godkände han att samkönade par får välsignelse så länge ceremonin inte liknar ett äktenskap. Hans beslut möttes av motstånd bland annat från konservativa biskopar men hans har stått fast vid det. 

– Ingen chockas om jag ger min välsignelse till en affärsman som kanske exploaterar människor, som är en väldigt allvarlig synd. Men de chockas om jag ger [välsignelsen] till en homosexuell. Det är hyckleri, sade han i en intervju med den katolska tidskriften Credere där han också välkomnade hbtq-personer och människor som genomgått skilsmässa till kyrkan, rapporterade Reuters i februari 2024.

Vill inte låta kvinnor prästvigas

Vad gäller kvinnor inom den katolska kyrkan kom ett toppmöte inom Vatikanen i höstas fram till att kvinnor bör få fler ledande roller, men inget förslag om att mildra motståndet mot kvinnor som präster fördes fram. Och beslutet om att kvinnor bör få fler ledarroller stötte också på motstånd. Enligt BBC röstade 368 delegater, varav knappt 60 kvinnor, på 151 olika förslag i olika frågor inom katolska kyrkan. Alla förslag antogs med obligatorisk två-tredjedelars majoritet men förslaget om att ge kvinnor ledande roller fick flest nej-röster. 

Inte heller i frågan om att öppna upp diakonens roll för kvinnor skedde någon förändring. Diakonen kan utföra flera roller som prästen gör som att förrätta dop, bröllop och begravningar, dock inte förrätta mässan. Bara präster kan det. Och trots att påven tidigare har gjort flera uttalanden som har signalerat en mer öppen attityd till hbtq-personer nämndes gruppen inte i det slutgiltiga dokumentet mer än en indirekt referens.

Anklagar Vatikanen för att dra fötterna efter sig

Mötet under hösten var slutet av en flerårig konsultationsprocess som enligt påve Franciskus var en ”gåva” till världens cirka 1,4 miljarder katoliker. Under denna process har kvinnor också för första gången någonsin fått möjlighet att delta i omröstningen – under synoden (kyrkomötet) i oktober 2023 gavs fem nunnor rösträtt. Tidigare hade kvinnor bara fått delta utan rösträtt. 

Det beslutet sågs av USA-baserade organisationen Women’s Ordination Conference, som verkar för att kvinnor ska kunna prästvigas inom den katolska kyrkan, som ett viktigt framsteg. ”I åratal har representanter för Vatikanen och biskopar motsatt sig, och flyttat målstolparna för varje synod för varför kvinnor inte tillåtits rösta. Det outtalade skälet var alltid sexism.”, skrev organisationen då. I samband med synodens öppnande i höstas uppmanade Women’s Ordination Conference Vatikanen att inte dra fötterna efter sig: ”kvinnor kan vara präster” och ”prästvig kvinnor”, på X.

Kallar till kvinnostrejk under påskfastan 

I protest mot att höstens synod inte tog steget till större jämställdhet inom den katolska kyrkan har Women’s Ordination Conference kallat till kvinnostrejk under vårens fasta med krav på att kvinnor och personer med alla könsidentiteter ska kunna prästvigas. Från den 5 mars fram till påsken i april uppmanas kvinnor inom katolska kyrkan att inte utföra sina arbetsuppgifter, som ofta sker på volontär bas. 

Organisationen förklarar att det faktum att synoden i oktober 2024 inte rörde sig framåt vad gäller kvinnors prästvigning är skäl till att eskalera: ”vi måste visa att vi inte längre tålmodigt kommer att vänta på Vatikanens tidtabell. En strejk är ett sätt att ta makten i våra egna händer”, skriver kvinnostrejken på sin hemsida. Kvinnostrejken förklarar att man säger nej till ”systemet av misogyni, sexism och patriarkat som försöker stoppa den helige anden”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV