
Den sista av städerna i Polen som tidigare utropat sig till så kallade ”hbtq-fria zoner”, Łańcut, har nu övergett sitt politiska ställningstagande. Human Rights Watch välkomnar beslutet. När den hbtqi-fientliga politiken var som mest omfattande hade en tredjedel av landets kommuner utropat en sådan zon.
Det var under det högerkonservativa partiet Lag och ordnings tid vid makten, mellan 2019 och 2024, som lokalpolitiker i stad efter stad i Polen utlyste en ”hbtq-ideologisk frizon”. Så småningom hade en tredjedel av kommunerna utlyst en sådan zon, en politik som motiverades med argumentet att den skulle ”skydda barn från moralisk korruption”, rapporterar människorättsorganisationen Human Rights Watch.
Partiet Lag och ordning riktade sig mot så kallad hbtq-ideologi för att motarbeta hbtq-personers rättigheter, liksom kvinnors rättigheter och gick till val 2019 med en kampanj mot ”hbtq-ideologi”. Regioner och lokala parlament uppmanades att inte stötta hbtq-personer liksom att minska eller dra in satsningar på icke-diskriminering liksom jämställdhet.
”Traditionella familjevärderingar”
Många städer och områden antog diskriminerande lagstiftning för att stärka ”traditionella familjevärderingar”. Först ut var staden Świdnik med omkring 40 000 invånare. I stadens lokala styre antog politiker en resolution mot ”hbtq-ideologi” för att istället främja kristna och polska värderingar.
Det var framför allt städer och byar i östra Polen som antog liknande lagar, bland dem Kozy som beskrivs som landets största by med omkring 12 000 invånare.
I Kozy uppmanades unga människor att bilda familj. Den form av familj som lokalpolitiker i området lyfte var sådana som har ”formats av århundraden gamla kristna arv”.
– Jag är mer stressad. Första gången i mitt liv är jag väldigt väldigt rädd, sade polska Karolina Duzniak när hon visade CNN runt i byn tillsammans med sin flickvän Ola Głowacka 2020.
”Symbolpolitik som orsakade skada”
Polska domstolar ifrågasatte de lokala zonerna och tog ställning för människorättsaktivisters rättigheter att dokumentera och kritisera de lokala lagstiftningarna. De olika zonerna har de senaste åren dragits tillbaka.
När nu den sista staden har dragit in sin zon uppmanar Human Rights Watch att den bör bli en påminnelse om vilken skada sådan ”symbolpolitik kan orsaka i människors liv, en lektion som bör tas i beaktning över hela regionen och världen”.