
Den 28 maj är det internationella mensdagen som syftar till att bryta tabun kring mens och uppmärksamma att fler än 500 miljoner kvinnor och flickor saknar tillgång till mensskydd. Detta och andra utmaningar kopplade till mens begränsar kvinnors och flickors möjligheter att delta i samhället och beskrivs som ett stort jämställdhetsproblem.
Den internationella mensdagen eller menshygiendagen infaller årligen den 28 maj och årets tema är ”tillsammans för en mensvänlig värld”. I samband med dagen uppmanas människor att gemensamt agera så kvinnors, flickors och andra menstruerande människors möjligheter till utbildning, hälsa eller arbete inte ska begränsas av mens. Att sakna tillgång till mensskydd och exempelvis rena toaletter brukar kallas mensfattigdom, ett globalt problem som är utbrett i fattigare länder, men även är omfattande inom EU.
Dagen uppmärksammades för första gången 2014 för att uppmärksamma behovet av större investeringar i god hälsa kopplat till mens. Enligt siffror från FN är det bara två av fem skolor i världen som ger utbildning i hälsa kopplat till mens, och bara en av tre skolor globalt har särskilda papperskorgar för använda mensskydd.
Kan tvingas avstå skola eller arbete
När flickor, kvinnor och andra menstrurerande, saknar säkra mensskydd minskar det också deras möjlighet att gå till skola eller jobb. I genomsnitt beräknar Världshälsoorganisationen (WHO) att 15 procent av flickorna i världen avstår skola till följd av mens och i Afrika söder om Sahara är den siffran 31 procent.
Att flickor och kvinnor stannar hemma från skola, jobb och sociala aktiviteter i samband med mens är en viktig indikator på dålig menshälsa. Detta påverkar inte bara flickors och kvinnors vardag utan påverkar också jämställdheten, och utgör ett hinder för att uppnå det globala målet 5 som syftar till jämställdhet och stärkandet av alla kvinnor och flickor. Utöver att drabba individer kostar det också stora pengar för samhället produktivitetsförluster, ökade hälsokostnader och minskad ekonomisk tillväxt.
Att missa skola eller jobb är särskilt utbrett i mellan- och låginkomstländer. Enligt en artikel i den medicinska tidskriften The Lancet tidigare i år missade mellan 17–23 av alla flickor och kvinnor i åldern 15–24 skolan i samband med mens i länderna Burkina Faso, Niger och Nigeria 2018. Enligt siffror längre tillbaka, 2013, missade så många som 41 procent av flickorna i åldern 11–17 i Bangladesh skolan i samband med mens. Skäl till varför flickor och kvinnor missar skolan i samband med mens kan utöver brist på adekvat mensskydd också bero på kraftiga blödningar eller smärta i samband med mens.
”Stor okunskap om mens”
En av organisationerna som deltar under den internationella mensdagen är Erikshjälpen som betonar att utöver att många kvinnor och flickor saknar tillgång till mensskydd så kan den första mensen innebära att en flicka riskerar att bli bortgift. Trots att läget är bättre i Sverige menar organisationen att det fortfarande finns stor okunskap kring mens i landet.
– Vi ser att det finns en stor okunskap om mens och att den dominerande bilden av mens är något skamfyllt och smutsigt. Så länge det florerar myter och missförstånd kring mens, påverkas flickor negativt inte bara hälsomässigt utan även inom andra områden, säger Anna Eliasson, programrådgivare på Erikshjälpens internationella avdelning.
Även inom EU finns det ett utbrett problem för de som menstruerar, och bland dessa har omkring 10 procent beräknats leva i mensfattigdom. Problemet är mer utbrett bland grupper med lägre inkomster, bland unga och migranter samt för personer med olika funktionsnedsättningar. EU-parlamentet har erkänt mensfattigdom som ett jämställdhetsproblem och uppmanar medlemsländer liksom EU-kommissionen att vidta konkreta åtgärder för att bekämpa problemet.
EU-länder kan sänka momsen till noll
I en genomgång om mensfattigdom inom EU betonas att studier från Belgien, Frankrike, Tyskland och Spanien lyfter att mens kan orsaka en stor ekonomisk börda, särskilt bland utsatta personer. En studie som Caritas har utfört i Belgien visar att omkring 12 procent av flickor och kvinnor i åldern 12–25 har upplevt situationer då de inte har haft råd att köpa mensskydd, och bland de som lever i fattigdom stiger siffran till 45 procent.
EU har försökt att hantera problematiken genom finansiella reformera som ger medlemsstater större flexibilitet i att ta ut lägre moms på mensskydd i olika former. Redan 2016 blev det möjligt för medlemsländerna att sänka mervärdesskatten på bindor och tamponger till noll procent. Enligt genomgången skiftar momsen från land till land inom unionen, där länder som Irland, Cypern och Malta helt har tagit bort momsen på mensskydd, medan länder som Sverige, Danmark och Ungern har kvar momsen på en standardnivå.