Prenumerera

Logga in

Nyheter

Franskt intresse för erfarenheter av den svenska sexköpslagen

Lise Tamm.

För snart tio år sedan införde Frankrike en sexköpslag som liknar den svenska. Nyligen bjöds Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lise Tamm in för att tala inför en grupp i den franska nationalförsamlingen som undersöker om svenska erfarenheter går att tillämpa i Frankrike.

Lise Tamm pratade om vilka effekter den svenska sexköpslagen, som förbjuder köp av sexuella tjänster men inte att sälja, har haft sedan införandet 1999. Sverige var det första landet i världen att införa en sådan lag, och andra länder har inspirerats av den, bland annat Frankrike 2016, och Irland 2017. 

– Jag pratade om att prostitution bygger på en maktobalans och är en form av sexualbrott. Det är därför den svenska lagen ser ut som den gör. Forskning visar att personer i prostitution ofta utsätts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld, säger Lise Tamm.

2016 införde Frankrike ett förbud mot köp av sexuella tjänster, den som döms kan få böter med upp till 1 500 euro, eller mer än dubbelt så mycket för en återfallsförbrytare. Lagen har haft den svenska modellen av sexköpslag som förebild. Utöver att kriminalisera sexköp syftar den franska lagen till att hjälpa människor i prostitution att lämna. 

Att etablera en samtyckeskultur

Lise Tamm var inbjuden av den franska parlamentsledamoten Céline Thiébault-Martinez. Hon leder en studiegrupp om prostitution i nationalförsamlingen och gruppen studerar den svenska modellen för att ta ställning till huruvida svenska erfarenheter av sexköpslagen kan tillämpas i Frankrike.

Tamm deltog i ett digitalt samtal med franska politiker i början av juli där hon redogjorde för hur den svenska lagen utifrån ifrån synen att prostitution är en form av mäns våld mot kvinnor. 

– I vårt arbete ser vi tydligt att ett långsiktigt förebyggande arbete behöver involvera pojkar och män. För att minska prostitution och människohandel krävs att vi påverkar efterfrågan och etablerar en samtyckeskultur, säger Lise Tamm som också förklarade att mycket återstår att göra i ett svenskt perspektiv.

Mycket återstår att göra

Detta bland annat eftersom antalet fällande domar fortfarande är lågt, och att polis lägger för lite resurser på att motverka prostitution och människohandel, skriver Jämställdhetsmyndigheten som samordnar det svenska arbetet mot prostitution och människohandel. Dessutom finns mycket att göra vad gäller stöd till utsatta samt insatser till sexköpare.

Den franska sexköpslagen har utmanats av organisationer som vill att lagen tas bort eftersom man menar att den drabbar människor i prostitution negativt på flera sätt. 2019 lämnades en stämning in i Strasbourg av 260 sexarbetare och flera organisationer. I juli 2024 kom Europadomstolen fram till att den franska lagen inte står i strid med Europakonventionen. 

Sexköpslagen

Den svenska sexköpslagen infördes 1999. Då var Sverige det enda landet i världen där det blev olagligt att köpa sexuella tjänster men inte att sälja dem. Prostitution ses som en del av mäns våld mot kvinnor, och därför läggs ansvaret genom sexköpslagen på den som köper sex snarare än säljer.

2009 införde Norge en sexköpslag som kriminaliserar den som köper, men inte den som säljer, sexuella tjänster. I Frankrike infördes en liknande sexköpslag 2016. 2017 förbjöds sexköp på Irland, men liksom i Frankrike och Sverige är det inte olagligt att sälja sex. I Frankrike kan den som döms för sexköp bötfällas med 1 500 euro, och Irland upp till 500 euro.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV