
SSU har prisat fackförbund inom välfärden med sin 22-juliutmärkelse som delas ut årligen till antirasistiska förebilder. Priset instiftades till minne av de människor som dödades i den högerextrema terrorattacken på Utøya den 22 juli 2011.
Fem fackförbund i välfärden – Kommunal, Akademikerförbundet SSR, Vision, Vårdförbundet och Sveriges Lärare – får 22-juliutmärkelsen av SSU för sitt tvärfackliga engagemang mot regeringens och Sverigedemokraternas angiverilag. Det är nionde gången som SSU delar ut utmärkelsen.
Akademikerförbundet SSR skriver att de är stolta: ”Vi har fått 22 juli-utmärkelsen – ett pris som hedrar kampen för demokrati och antirasism och är instiftat efter attacken på Utøya och regeringskvarteren i Oslo där 77 människor mördades. Vi får aldrig tiga, aldrig glömma dem.”, skriver förbundet på Facebook.
Förbundet förklarar att man anser det nödvändigt att agera tillsammans, och tackar SSU och sina medlemmar: ”När välfärdsyrken tvingas välja mellan yrkesetik och angiveri, då måste vi säga ifrån. Då måste vi stå upp – tillsammans. Tack till SSU som instiftat utmärkelsen för att ni lyfter fackets roll i kampen för ett jämlikt samhälle. Och tack till alla medlemmar som gör vår röst möjlig. Det här priset är också ert.”
Utmärkelsen instiftades av SSU för att hedra och minnas de många unga människor som mördades av högerextreme terroristen Anders Behring Breivik på Utøya 2011. Efter att ha sprängt bomber i Oslos regeringskvarter som dödade åtta personer tog sig Breivik, förklädd till polis, ut till ön där Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF hade sitt årliga sommarläger. Där sköt han ihjäl 69 personer, varav de flesta var barn och unga.
SSU skriver i sin motivering till varför de fem fackförbunden får årets utmärkelse: ”Tillsammans stod de upp för att människor inte ska fråntas grundläggande rättigheter i det svenska välfärdssamhället. Genom att organisera en enad front lyckades facken i välfärden både sätta frågan i det mediala rampljuset och dessutom tvinga regeringen till att kraftigt försvaga sitt förslag. Antirasistiskt arbete i alla former krävs för att visionen om det jämlika samhället ska nås. Att se faran i stigmatiserande lagstiftning och sedan använda sin samlade styrka för att stoppa den vill vi i SSU särskilt uppmärksamma och hylla i år.”