Prenumerera

Logga in

Recension

Ny bok ”perfekt vägvisare” för den som vill arbeta för jämställdhet

Sandra Lindström.

Författaren och psykologen Sandra Lindström liknar jämställdhetsarbetet vid att lämna motorvägen för en snårig skogsstig. Det kan bli blött och jobbigt, så det gäller att vara förberedd, gärna med både plåster och kaffe. Eva Lindholm har läst boken Arbeta jämställt som stakar ut vägen till jämställdhet på våra arbetsplatser.

Jämställdhet är inget problem säger Gertrud Åström, det är ojämställdhet som är problemet. Vilket är ett rimligt konstaterande såklart, men i praktiken upplevs ofta jämställdhet, de som förespråkar den och även de minsta förändringar som kan möjliggöra den som skrämmande. Därför har genren ”så gör vi jämställdhet” ett grundproblem, vem vill egentligen göra det som krävs för att uppnå jämställdhet? Det blir svårt att vara tydlig med metoder och praktiska exempel om man samtidigt ska försöka övertyga och överbevisa någon om att det här är rätt och viktigt på riktigt. Att alla människor, även kvinnor, ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet. Sandra Lindström tar sig an dilemmat genom att förklara sitt eget varför redan i förordet, och förtydliga att boken inte är för dig (arbetsgivare, reds anm) som vill slippa böter, utan att du bör ha högre ambitioner än så.

Precis som Lindströms tidigare bok Jämställd vardag är Arbeta jämställt en mycket liten bok till formatet, knappt 90 sidor i det gamla fotoformatet 10 x 15 cm. Med det sagt så använder Lindström sidorna effektivt, hon ödslar ingen tid eller plats på att övertyga de som inte vill arbeta jämställt. Efter förordet går hon raskt framåt från påstådd könsblindhet till skillnaden mellan enskilda kvinnors kamp och ett gemensamt problem. Författaren väjer inte för att påpeka att den svenska arbetsmarknaden är långt ifrån jämställd, och i dessa utmanande tider för fakta är det befriande med någon som hänvisar till just forskning och kunskap utan att tveka.

Boken består av 20 minikapitel och alla metoder som föreslås är kanske inte nya eller banbrytande, men det som skiljer Arbeta jämställt från andra böcker i samma fack är tonen och tydligheten. Läsaren ges ingen chans att tveka eller titta bort, bortförklaringar avslöjas som just bortförklaringar. Jämställdhet är något vi gör inget vi får.  

Kanske är det Lindströms bakgrund som psykolog som gör att hon döper ett kapitel till Varför är det så jäkla svårt? och skriver om begränsande tankar och vikten att av känna positiva känslor inför det förändringsarbete som jämställdhet på arbetsplatsen med all säkerhet innebär. Det gör att fler kan känna igen sig och det ökar ju chanserna att man kanske påbörjar och/eller fortsätter arbetet. Det måste inte ta slut här, bara för att det är motigt nu. Lindström leder lättsamt men bestämt den tilltänkta arbetsplatsen genom kapitlen och stegen mot en ökad jämställdhet. Ja, det kommer kräva både tid och resurser, men det gör väl all utveckling? 

I slutet av varje kapitel finns några frågor att fundera på. I slutet av boken finns användbara exempel från fiktiva företag, pluspoäng för det, samt den för genren obligatoriska checklistan. 

Sammanfattningsvis är Arbeta jämställt en perfekt vägvisare, i behändig form, för de företag och organisationer som faktiskt är beredda att börja arbeta för jämställdhet. 

Boken Arbeta jämställt är en ”perfekt vägvisare” för den som vill verka för jämställdhet på arbetsplatserna. Det skriver Eva Lindholm i sin recension av Arbeta jämställt som gavs ut i slutet av 2024. Foto: Pressbild
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV