Prenumerera

Logga in

Nyheter

4,4 miljoner flickor riskerar att könsstympas under 2025

Karta över länder där kvinnlig könsstympning utförs.

Den 6 februari är den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Enligt FN riskerar 27 miljoner flickor att könsstympas under de kommande fem åren om inte arbetet trappas upp ytterligare. 

Den internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning infaller årligen den 6 februari. Avskaffandet av kvinnlig könsstympning till 2030 ingår i FN:s globala mål. Trots att mycket arbete görs för att avskaffa kvinnlig könsstympning runt om i världen så riskerar 4,4 flickor att könsstympas bara under 2025, enligt siffror från FN.

Hawa’a Mohamed Kamil jobbar för att avskaffa könsstympning i Djibouti i östra Afrika. Hon blev själv könsstympad som sexåring och lider fortfarande både fysiskt och psykiskt av vad hon utsattes för som barn.

– Jag ser fortfarande kniven och damen som höll ner mig. Jag är rädd för män, för alla, för allt, säger hon till FN:s befolkningsgfond (UNFPA). 

Sprider kunskap

Hawa’a Mohamed Kamil reser till byar på landsbygden i Djibouti för att sprida kunskap om de svåra konsekvenser som en könsstympning ofta innebär för flickan som utsätts. Hon riskerar att traumatiseras, få livslånga fysiska problem och svårare att föda barn. Flickor riskerar att blöda kraftigt i samband med stympningen och i vissa fall förblöda. 

Kvinnlig könsstympning sker i omkring 92 länder och uppskattningsvis finns det över 230 miljoner flickor och kvinnor som har utsatts för det. I omkring en tredjedel av de länder där könsstympning är utbrett visar data att andelen flickor som utsätts har sjunkit under de senaste 30 åren.

I Djibouti har ungefär 93 procent av alla flickor och kvinnor mellan 15–49 år utsatts för någon form av kvinnlig könsstympning. Enligt FGM/C Research Initiative har strax under 93 procent av den åldersgruppen som bor i Djiboutis huvudstad könsstympats medan den siffran i övriga landet är knappt 95 procent.

Kvinnlig könsstympning är förbjudet i landet sedan 1995, och sedan 2009 är det också brottsligt att inte rapportera om en könsstympning har skett. Mycket tyder dock på att lagen inte implementerats tillräckligt, eftersom ingen hittills ställts inför rätta för brottet.

”Förändring tar tid”

Även en kvinna som bara identifieras med sitt förnamn, Khadijia, arbetar för att sätta stopp för könsstympning i Djibouti. Hon lät sin egen dotter könsstympas för 25 år sedan, men skyddar nu sitt barnbarn för att utsättas för samma sak. Även hon själv har könsstympats och känner väl till hur många drabbas av svåra smärtor efteråt, att många drabbas av infektioner eller till och med dör:

– V har förlorat många kvinnor som har förblött innan de nådde en vårdinrättning, säger hon till UN News

Men de kvinnor som jobbar emot kvinnlig könsstympning kan mötas med fientlighet. Khadija beskriver att hennes hon anklagades för att sprida falsk information:

– Folk var misstänksamma mot mina motiv, säger hon men förklarar att hennes egen by nyligen meddelat offentligt att kvinnlig könsstympning ska avskaffas för alltid.

– Förändring tar tid, men slutligen sker det, säger hon. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV