Prenumerera

Logga in

Nyheter

Kvinnorättsaktivisten Salma al-Shehab frigiven i Saudiarabien

En kvinna i svart sjal talar med en reporter.

Salma al-Shehab som dömdes till ett mångårigt fängelsestraff i Saudiarabien för att ha uttryckt stöd för kvinnors rättigheter på sociala medier har nu släppts. Amnesty International välkomnar frigivningen men uppmanar saudiska myndigheter att omedelbart släppa andra som har dömts på liknande grunder.

Salma al-Shehab hade gett uttryck för kvinnors rättighet på Twitter, nu X, när hon greps i Saudiarabien 2021 och året därpå dömdes till ett långt fängelsestraff. Hon var en av flera saudiska kvinnor som fängslades i landet för att ha gett uttryck för liknande åsikter på sociala medier under de senaste åren. Nu är hon släppt på fri fot, något som välkomnas av människorättsorganisationen Amnesty Internationals.

– Salma al-Shehabs prövning i fängelse är äntligen över. I över fyra år har hon utsatts för den ena grova orättvisan efter den andra, inklusive att vid ett tillfälle ha dömts till ett oerhört straff på 34 års fängelse för att ha postat på sociala medier, säger Dana Ahmed från Amnesty International.

Flera andra liknande fall

Salma al-Shehab doktorerade på universitetet i Leeds i Storbritannien när hon reste på semester till hemlandet Saudiarabien där hon greps i januari 2021. Hon dömdes först till sex års fängelse, ett straff som senare blev kraftigt förlängt till 34 års fängelse. Hennes fall har sedan prövats på nytt och straffet reducerades till fyra års fängelse hösten 2024. Under sin tid i fängelse har Salma al-Shehab suttit isolerad i upp till 300 dagar. 

– Även om detta är en dag för att fira Salmas frigivning är det också en möjlighet att reflektera över de många andra som avtjänar liknande långa straff i Saudiarabien för sina aktiviteter på nätet, säger Dana Ahmed och hänvisar till bland andra Mahanel al-Otaibi som Fempers Nyheter nyligen rapporterade om, liksom Noura al-Qahtani och Abdulrahman al-Sadhan

– Vi uppmanar saudiska myndigheter att omedelbart frige dem och stätta stopp för deras obevekliga tillslag mot yttrandefriheten en gång för alla, fortsätter Dana Ahmed. 

Ökänd terrordomstol

Salma al-Shehabs fall prövades i den ökända domstolen SCC (Specialized Criminal Court) som grundades 2008 för att hantera misstänkta terrorbrott. Enligt Amnesty International har domstolen dock under många år använts för att åtala folk på vaga grunder, exempelvis där fredliga uttryck för kritik eller politiska åsikter har likställts med terrorbrott, som i fallet med Salma al-Shehab. Enligt Amnesty International innehåller landets antiterrorlag dessutom vaga definitioner av terrorism där även åsikter som uttrycks fredligt kriminaliseras.

–  Den saudiarabiska regeringen utnyttjar SCC genom att på falska grunder legitimera sitt missbruk av terrorlagstiftningen för att på så vis tysta sina kritiker. Varje steg i SCC: s rättsliga process är kantad av kränkningar av mänskliga rättigheter, alltifrån att inte få tillgång till en advokat och användandet av isolering – till att så kallade “bekännelser” med hjälp av tortyr används som bevis, sade Heba Morayef, chef för Amnestys avdelning för Mellanöstern och Nordafrika när hon beskrev hur domstolen används av saudiska myndigheter 2020.

Fyra års villkorlig dom kvarstår

När Salma al-Shehabs straff sänktes till fyra års fängelse hösten 2024, fick hon också en villkorlig dom på fyra år. Kvinnorättsaktivister som har släppt från fängelset, som bland andra Loujain AlHathloul, har tidigare belagts med reseförbud under sin villkorliga dom. Amnesty International uppmanar nu att se till att Salma al-Shahab inte drabbats av något liknande. 

– Saudiska myndigheter måste nu försäkra att hon inte utsätts för reseförbud eller drabbas av några andra ytterligare bestraffningar, säger Dana Ahmed. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV