Prenumerera

Logga in

Krönika

Skydda kvinnors aborträtt mot Donald Trumps biståndsreträtt

porträtt Hanna Gedin i svarta kläder

USA:s president och världens rikaste man har gjort det till sin främsta uppgift att göra livet sämre för världens fattigaste kvinnor. När USA gör biståndsreträtt behöver EU och Sverige göra mer, skriver Europaparlamentariker Hanna Gedin (V).

Den senaste tiden känns det som om jorden är upp och ned, som om den snurrat ur sina gängor, som om tiden är ur led. Bara några veckor in i Donald Trumps andra försök på den amerikanska presidentposten går det att urskönja en tydlig doktrin i den nya administrationen: Slicka upp och sparka ned. 

Senast i raden av Trump-utspel är att USA ska avveckla den amerikanska biståndsmyndigheten och decimera biståndsbudgeten. Det kommer att riskera livet och hälsan för miljontals människor världen över, särskilt flickor och kvinnor. Tillgången till säker abort och sexuell och reproduktiv hälsa är en av de mänskliga rättigheternas grundpelare. Civilsamhällesorganisationer är nyckelaktörer för att upprätthålla och ge tillgång till dessa rättigheter världen över. Deras insatser − och framtiden för miljontals kvinnor − är nu allvarligt hotade. 

I december antog EU-parlamentet en resolution om att EU ska stå upp för kvinnors rättigheter i en tid då dessa trycks tillbaka på många håll. Parlamentet fördömde ”alla försök att rulla tillbaka, begränsa eller ta bort existerande skydd för jämställdhet”. Nu har USA svurit in historiens mest misogyna president och bedriver ett krig mot kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa runt om i världen. Det är hög tid att gå från ord till handling. 

I ljuset av de senaste motgångarna inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter globalt finns just nu en stor oro för att framsteg som kvinnor kämpat för i årtionden ska rullas tillbaka över en natt. Faktum är att attackerna mot det internationella biståndet inte är ett fenomen isolerat till USA, även den svenska regeringen har gått hårt åt biståndsbudgeten. Förutom att den totala budgeten har krympt så har även andelen av det svenska biståndet som går till sexuell och reproduktiv hälsa minskat under den senaste regeringen. Historiskt har cirka sju procent av biståndet gått till insatser på området, men 2023 minskade siffran till under fem procent. 

I Sverige har vi historiskt varit en pådrivande kraft för att främja kvinnors rättigheter och det är avgörande att Sverige tillsammans med andra EU-länder nu återtar ledartröjan. When they go low, we go high. När Trump gör biståndsreträtt får vi andra göra allt vi kan för att skydda kvinnors aborträtt. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV