Prenumerera

Logga in

Nyheter

Unga kvinnor får tidigt sämre ekonomi än män

Bild tagen uppifrån på unga kvinnor som läser bok respektive kollar i mobil.

Ungas utbildning och förvärvsarbete följer ofta ett könsbundet mönster vilket påverkar unga kvinnors ekonomi negativt. Detta bland annat då de oftare jobbar inom branscher som har sämre löner och arbetsvillkor än de unga männen visar en rapport från Jämställdhetsmyndigheten. 

Den svenska arbetsmarknaden är i stora delar uppdelad i sektorer där antingen män eller kvinnor dominerar. Och de sektorer där framför allt kvinnor jobbar har ofta sämre löner och villkor. När de könsmönstren kvarstår även bland unga kvinnor och män bidrar det till att de unga kvinnornas ekonomi halkar efter männens, och det syns redan tidigt.

– De faktorer som formar ekonomin för unga skapar grunden för arbete och trygghet i framtiden. Den könsuppdelade arbetsmarknaden skapar skillnader i arbetsvillkor för unga kvinnor och män redan från början. Unga kvinnor får tidigt lägre löner och oftare osäkra anställningar än unga män. Förutsättningarna till arbete och inkomst är ojämlika, och det skapar hinder för att ungas ekonomi ska kunna bli jämställd, säger Hannah Alvå, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Myndigheten publicerade nyligen rapporten: En tid av förväntan, vänta och osäkerhet som – en analys av skillnader i unga kvinnors och mäns ekonomi, inom ramen för det jämställdhetspolitiska delmålet om ekonomisk jämställdhet mellan kvinnor och män.

Enligt rapporten arbetar unga kvinnor i åldern 16–24 år oftast inom handel, vård och omsorg, och därefter hotell och restaurangverksamhet medan män i samma ålder främst jobbar inom handel, företagstjänster och byggnadssektorn. 

Könsbundna mönster består

I den följande åldersgruppen, 25–29 år, då de många av de som har studera vidare har börjat förvärvsarbeta återfinns kvinnor framför allt i vård och omsorg, liksom utbildning, medan männen framför allt finns inom byggnadsverksamhet, transport och magasinering. Rapporten konstaterar att det därmed finns könsbundna mönster i såväl ungas val av utbildning som i vilka yrkeskategorier de därefter börjar jobba inom.

Kvinnor studerar vidare på universitet och högskola i högre utsträckning än män, 66 procent av de kvinnor som gick ut gymnasiet 2019 har valt att läsa vidare inom fem år efter examen, i jämförelse med 48 procent av männen. Trots att kvinnor utgör en majoritet av studenterna vid högre utbildning är män fortfarande i majoritet på utbildningar som rör naturvetenskap och teknik.

Vad gäller skuldsättning håller ett mönster på att förändras. Unga män är fortfarande högre skuldsatta men de unga kvinnornas skuldsättning ökar kraftigt och beror i hög utsträckning till shopping online. Skuldsättning är något som kan påverka måendet hos både unga kvinnor och män. ”Unga som tidigt hamnar i skuldsättning riskerar att fastna i en ond cykel som skapar social isolering och psykisk ohälsa.”, står det i rapporten som lyfter att det är viktigt att myndigheter och andra aktörer kan fånga upp dessa i ett tidigt skede.

– En osäker ekonomi ger risk för oro och ångest, som vi särskilt ser bland unga kvinnor. När unga och framför allt unga kvinnor upplever stress i allt yngre ålder får de problem när de ska in i arbetslivet, och det leder till fler ekonomiska problem, säger Hannah Alvå som också pekar på att orsakerna till ungas skuldsättning skiljer sig åt mellan könen.

Kvinnor tvivlar på egna förmågan

Även vad gäller investeringar går det se ett könsbundet mönster, där männen anses ha en bättre finansiell förmåga jämfört med kvinnor, detta trots att männen i vissa avseenden tar högre risker, vilket kan leda till ekonomiska svårigheter. 

Rapporten hänvisar till tidigare studier om ungas finansiella förmåga som visar att kunskapen generellt är lägre bland unga kvinnor och män än i äldre åldersgrupper. Dessutom uppskattas kvinnor ha lägre kunskap än män, och i studien har kvinnor oftare än män svarat att inte känner till svaret på ekonomirelaterade frågor. Risken finns också att det mönstret riskerar att reproduceras, bland annat genom att finansiella rådgivare anpassar sina samtal utifrån förväntningar om könsnormers.

Rapporten lyfter också att det tidigt uppstår könsmönster där föräldrar ofta ger pojkar ett större sparkapital än flickor, något som kan påverka även senare i livet: ”Unga kvinnor upplever en större osäkerhet på den egna förmågan och förlitar sig i högre utsträckning på andra, något som blir en följd av att ekonomi kodas som ett manligt kunskapsområde.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV