Prenumerera

Logga in

Nyheter

Grooming på nätet lyfts i Storasysters nya kampanj

Tjej pratar med vuxen man, i bakgrunden tjej kollar i mobil.

Grooming på nätet och sexuella övergrepp i nära relation är två former av sexuellt våld som organisationen Storasyster vill öka medvetenheten kring. Kampanjen ”Inte som du tror” som lanseras under måndagen vill också utmana stereotyper om hur sexuellt våld ser ut. 

Den nya kampanjen ”Inte som du tror” syftar till att höja kunskapen om och öka medvetenheten kring sexuellt våld för att på så sätt utveckla mer effektiva förebyggande åtgärder och att stödet till utsatta förbättras. 

– Vi stöter fortfarande på uppfattningen att sexuellt våld är synonymt med överfallsvåldtäkter på en mörk bakgata eller någon gubbe som stryker runt en lekpark. Men det sexuella våldet ser inte alltid ut som du tror. Verkligheten är mycket mer komplex än så, säger Cecilia Bödker Pedersen, generalsekreterare på Storasyster.

”Annan spelplan”

Storasyster lyfter bland annat att många i dag utsätts för sexuellt våld och grooming på nätet, där förövare enkelt kan kontakta unga via sociala medier eller olika spel. Enligt en undersökning av Jämställdhetsmyndigheten 2023 har en av fyra barn och unga utsatts för försök till grooming på nätet. 

Storasyster betonar att trots att problemet är så utbrett finns det få studier om grooming, men att det sannolikt även här finns ett stort mörkertal – uppskattningar gör gällande att endast tio procent av alla sexualbrott anmäls.

– Vi har också en helt annan spelplan för förövare i dag, den digitala. Det är ett globalt problem där vi bland annat behöver informera barn och unga om hur grooming kan se ut och påverka plattformar att ta sitt ansvar där det sker, säger Cecilia Bödker Pedersen.

Ofta någon man känner

Storasysters kampanj lyfter också det faktum att en stor majoritet av de som söker hjälp från dem har blivit utsatt av någon de känner, som en partner eller tidigare partner, en vän, kollega eller bekant. 

– När vi pratar om sexualbrott har många fortfarande uppfattningen att förövaren är en okänd person som hoppar fram ur en buske och överfaller den utsatta. Trots att vi vet att den farligaste platsen för en kvinna är det egna hemmet. Rent statistiskt är det inte farligt att gå ut, men den bilden sitter djupt rotad i oss, säger Cecilia Bödker Pedersen.

Enligt Folkhälsomyndighetens undersökning som publicerades för några veckor sedan svarar en fjärdedel av flickor och unga kvinnor att de har utsatts för vad som utgör antingen våldtäkt eller sexuellt övergrepp. Storasyster hänvisar också till siffror från Brå om att det anmäldes sammanlagt 25 296 sexualbrott under 2024, och att 9 633 dessa var våldtäkter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV