Gudrun Schyman skrev historia när hon i torsdags kväll tog plats i Simrishamns kommunstyrelse, som första svenska Fi-ledamoten någonsin. Ett fristående jämställdhetsråd blir första kravet från FI, Feministiskt initiativ.
<span class=”Apple-style-span” style=”font-family: ’Times New Roman’;”><span class=”Apple-style-span” style=”font-family: Arial,Verdana,sans-serif;”>– Mötet avlöpte bra. Men det stora debatten kommer i nästa fullmäktige, då kommer budgeten. Då hoppas jag att diskussionen om förändring i den politiska organisationen också tas upp, för vi tänker driva frågan om ett jämställdhetsråd, säger Gudrun Schyman.</span></span>
I höstens kommunalval fick FI fyra mandat i borgerligt styrda Simrishamn och blev därmed tredje största parti i kommunen. För första gången någonsin valdes femininster in i en svensk kommun. Jämställdhetsrådet blir den första fråga som FI driver i Simrishamn. Med sig på sin sida har partiet fått socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet och man ska därför lägga fram förslaget tillsammans.
– Vi vill ha ett fristående jämställdhetsråd som väljs av fullmäktige och som består av folkvalda för att debatten ska bli så offentlig som möjligt och så att rådet kan ställas till svar, förklarar Gudrun Schyman.
I sin alternativbudget avsätter FI en miljon kronor för att kunna anställa en genusstrateg som ska leda rådets praktiska ochj dagliga arbete.
Vad gäller det nuvarande jämställdhetsarbetet ute i de svenska kommunerna är hon inte vidare entusiastisk.
– Det är lamt och tamt ute i kommunerna. Man förstår ofta inte frågan om jämställdhet, konstaterar hon.
Att rikspolitikern Gudrun Schyman efter tre decennier nu är tillbaka i Simrishamns kommunhus, där hon tog plats 1980 som fullmäktigeledamot för dåvarande VPK , ser hon inte som ett steg bakåt.
– Nej, jag har alltid hyllat kommunpolitiken. Många av besluten som tar i kommunen är viktigare för människor än besluten som tas i riksdagen. Det är i kommunerna som vardagen formas. Och i en liten kommun som Simrishamn är det inga avstånd mellan ord och handling.
Simrishamn är den enda kommun där FI blev invalt och det är också Gudrun Schymans hemkommun. I hennes hemby Gladsax röstade var tionde granne på henne. Handlar framgångarna i Simrishamn ändå inte mycket om henne som person?
Hon skrattar lätt åt frågan.
– När det gäller att ”hitta nån som tar fighten med gubbarna” och ”rör om i grytan” så har jag högt förtroende som person. Men det handlar inte bara om det. Vi har lyckats kanalisera ett missnöje och vi har också varit väldigt synliga i debatten lokalt, anser hon.
Med Simrishamns kommun får FI en lokal politisk bas att arbeta utifrån och under den kommande mandatperioden tänker partiet vara särskilt aktivt i det 20-talet kommuner där FI ställde upp till val.
– I de kommunerna kommer vi att bilda kommungrupper ”som om” vi hade fått ett eller två mandat och uppföra oss som kommungrupper gör: lägga fram förslag, delta i debatten. Då vet väljarna vilka vi är och varför de ska rösta oss 2014, konstaterar Gudrun Schyman med siktet redan inrikat på nästa val.