Intersexualitet, rockens kvinnor, röster från Sahara, krönikor från Kuba och Etiopien, intervjuer med bergsbestigare, experter på klimatförändringar och sexrådgivning – det är en del av innehållet i Píkara Magazine, som föddes på nätet förra veckan.
Redaktionen bakom Píkara tillhör det internationella nätverket för journalister med ett genusperspektiv, de är unga och de siktar på ett utvidgat tidningskoncept, berättar June Fernández, initiativtagare och redaktör. Hon är nöjd med mottagandet. Presentationen väntades bli en familjär tillställning, men lokalen överfylldes.
– Folk tackar oss för att de funnit ett annorlunda medium, fräscht, med en optimistisk och provocerande feminism och som samtidigt erbjuder journalistik av hög kvalitet. Det fanns inget liknande i Baskien eller i Spanien, säger June Fernández.
– Vi vill vara en referens för feminister av olika strömningar, och ett attraktivt medium som kan tilltala personer som står främmande inför femismen och därigenom göra dem medvetna. Vi hoppas att det blir ett utrymme som inbjuder till delaktighet, och som ger röst till många olika människor.
Att flera liknande initiativ kommer fram i Europa just nu tror hon delvis beror på internets tillgänglighet och att kvinnor skaffat sig kunskap om ny teknologi för att kunna producera eget innehåll.
– Jag vill tro att vi bit för bit bryter jämställdhetens självspegling och förstår att journalistiken har en viktig roll när det gäller att uppmärksamma diskriminering och främja alternativa modeller att vara kvinna och man. Men de traditionella medierna inte bara underlåter att göra det, de göder sexistiska stereotyper, slår June Fernández fast.