Mästerskap i medieskugga

 

Det pågår just nu tre mästerskap där svenska lag gjort, ibland överraskande, bra ifrån sig. Detta når inte igenom den sedvanliga sportbevakningen; herrarnas ishockey och fotboll får alltid störst plats. Nästan oavsett säsong. Så vill du bredda ditt sportintresse utanför den traditionella rapporteringen får du leta dig utanför medieskuggan. Där kan du hitta följande mästerskap:

– Curling-EM

– Handbolls-EM för damer

– Innebandy-VM för herrar

I Curling-EM tävlar herrlag och damlag separerade i varsin turnering; men de gör det samtidigt. Något som är förhållandevis unikt i sportvärlden.

Förra årets EM-guldmedaljörer, det svenska herrlaget med Niklas Edin som lagledare, åkte ur redan i gruppspelet. Men för det orutinerade damlaget ser det betydligt bättre ut. Stina Viktorsson, Christina Bertrup, Maria Wennerström och Margaretha Sigfridsson vann sent på torsdagkvällen sin slutspelsmatch mot Schweiz med 5-3. Därmed har de nått semifinal där de får möta Ryssland. Vinner de väntar Skottland i final.

Curling har på damsidan de senaste tio åren varit en svensk framgångssaga med Lag Norberg. Under 2000-talet tog de sju EM-guld, fyra VM-medaljer och försvarade 2010 sitt OS-guld; de enda som någonsin gjort det. När laget splittrades i våras trodde många att eran var över men nu har kanske framtiden presenterat sig på allvar.

Handbolls-EM för damer går i Norge och Danmark. Det svenska landslaget kallades förut för “Det leende landslaget”. Så här långt in i turneringen får de ses som de vinnande landslaget.

Målvakten Gabriella Kains nivå var innan mästerskapet lite osäker, men nu har hon spelat upp sig ordentligt och står bakom Sveriges två skrällsegrar. Starka nationer som Tyskland och Ukraina har besegrats och därmed har laget nått fram till andra omgången – trots att en match återstår i gruppspelet. Under fredagen möter laget Holland, och en vinst där skulle innebära ett skönt läge i andra omgången. Likt ishockeyns VM tar lagen nämligen med sig poängen från gruppspelet in i andra omgången.

Försvarspelet har varit stabilt, målvakten har fått självförtroende och blivit varm i kläderna; får bara Linnea Torstensson med sig några andra spelare i målskyttet ska kanske damhandbollen slippa medieskuggan till nästa mästerskap.

Att innebandy-VM för herrar hamnat på notisplats är inte helt överraskande än så länge. Sveriges vinst mot Australien med siffrorna 39-1 är den största i innebandyns historia. Även kvartsfinalen mot Norge blev en storseger, 10-1, och laget har en målskillnad på 91-4. Under fredagens semifinal står Schweiz för motståndet, och då kan det äntligen bli tal om lite riktigt match. Schweiz vann sin kvartsfinal med 9-2 mot Ryssland och tycks i bra form. Laget har fem VM-medaljer i bagaget men har inte nått final sedan 1998.

Värdnationen, och guldförsvararna, Finland får möta Tjeckien i den andra semifinalen. Sedan VM-starten 1996 har Sverige vunnit sex av sju finaler; 2008 fick man se sig besegrade av Finland. Det är alltså ett revanschsuget lag som åkt över till vår granne i öster. Att tippa Sverige-Finland i final är ingen skräll, men väl där kan det gå hur som helst.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV