Haiti är en extremt farlig plats för kvinnor och flickor, enligt advokaten Giulia Tamayo på Amnesty Internationals spanska avdelning i Madrid. Längre norrut har kampanjen Katalonien-Haiti inletts: Katalanska frivilligorganisationer anklagar regeringar och samhället för att ha glömt att detta land.
Amnesty International påminner oss om att ett år efter jordbävningen och efterskalven, som orsakade 230.000 dödsfall, lever mer än en miljon människor fortfarande under omänskliga förhållanden i Port-au-Prince och i södra delen av landet. Kvinnor och flickor som lever i provisoriska läger löper stor risk att drabbas av sexuellt våld. Förövarna är oftast beväpnade män som arbetar på natten. Under de första 150 dagarna efter jordbävningen, rapporterades över 250 fall av våldtäkt. Ett år senare fortsätter överlevande efter våldtäkter att anlända varje dag till en lokal stödgrupp för kvinnor.
För att få stopp på det sexuella våldet, måste den tillträdande regeringen att prioritera beskyddet av kvinnor och flickor i lägren. Sexuellt våld var ett utbrett fenomen på Haiti även före januari 2010, men har ökat på ett brutalt sätt på grund av förhållandena efter jordbävningen, som gör det ännu svårare att göra anmälningar till myndigheterna och få hjälp.
AMECOpress har träffat advokat Giulia Tamayo, chef för forskning och politik på den spanska sektionen av Amnesty International, under konferensen: Haiti Historia, Hyckleri, Horisont som höls den 12 januari på Konsthögskolan i Madrid:
– Många av ledarna för den feministiska rörelsen dog under tragedin. Det är en av de större förluster det här landet har drabbats av. Dessutom har deras infrastrukturen, som redan var instabil, gått förlorad. Ändå gick många kvinnor överlevande kvinnor från dessa organisationer till lägren, gjorda av lakan och vass, där många människor samlats trots att förhållandena var extrema osäkerhet. Det är genom dessa feministiska företrädares ögon och öron som vi känner till vittnesmålen och har fått aktuella uppgifter om de undermåliga villkoren som bara blev värre efter jordbävningen, och som gjort Haiti till en extremt farlig plats för kvinnor och flickor.
I lägren finns inga glödlampor, berättar Amnesty Internationals representant. Det innebär att kvinnor och flickor måste gå i mörker för att komma till en latrin. De är också kvinnor som ger sig ut att leta efter mat och lämnar barnen ensamma i timmar i lägren, vilket gör dem utsatta för omkringdrivande gäng och skrupelfria människor som utnyttjar de minderåriga.
Ho betonade att mitt i det kaos inte finns tillgång till adekvat hälso- och sjukvård för invånarna i Haiti:
– De har ingen möjlighet att få tillgång till en grundläggande hälso-och sjukvård, såsom preventivmedel. Nio månader efter jordbävningen ökade antalet födslar och oönskade graviditeter på området, vilket bekräftar påståendena om övergrepp. Kvinnor och flickor har inte bara blivit hemlösa på grund av jordbävningen, de har också tvingats fly det sexuella våldet och skydda sig själva eftersom inte bara är sårbara, utan även löper risk att smittas med hiv.
– Kvinnorna i Haiti borde betraktas som hjältinnor mitt i detta klimat av våld som direkt berör dem. Det är de som har tagit tyglarna, som tagit ansvar för att organisera fungerande samhällen efter tragedin. Kvinnorna är Haitis starka arm och de får lite uppmärksamhet.
Kampanj ”Haiti: en jordbävning som varar i århundraden”
Action Against Hunger, Action Aid, Assemblea de Cooperació per la Pau, katalanska Röda Korset, Farmamundi, Oxfam, Manos Unidas, Observatori del Deute en la Globalització, Rädda Barnen och Unicef, har tillsammans inom FCONGD lanserat en kampanj för solidaritet med Haiti och uppmärksammat regeringars passivitet och likgiltighet inför landets smärta genom att underlåta att uppfylla löften om stöd som gjorts tidigare. Interimskommittén för återuppbyggnad av Haiti (CIRH) består av de donatorer vars gåvor överstiger 100 miljoner dollar, främst USA, vissa EU-länder som Spanien eller Frankrike, Brasilien, Venezuela, Interamerikanska utvecklingsbankern, Världsbanken och Internationella valutafonden.
Palau Robert i Barcelona kommer att fyllas med olika aktiviteter från 18 januari – 13 februari: en utställning med fotografier och videor från de icke-statliga organisationer som har arbetat med katastrofen, flera paneldiskussioner, teater med mera. Det blir ett jätte nätverk där medborgarna kan uttrycka sin solidaritet med haitierna offentligt.
Haiti var, och är, det mest utarmade landet på norra halvklotet. 78 procent av befolkningen lever på mindre än 2 dollar per dag och nästan 54 procent lever på mindre än 1 dollar. Före jordbävningen hade 70 procent av befolkningen arbeten inom den osäkra informella arbetsmarknaden. En rapport från hälsoministeriet om Haitis befolkning den 17 december visade siffror om 2.500 döda och tiotusentals på sjukhus efter koleraepidemin, som drabbat mer än 115 000 människor. Epidemin är utbredd i hela landet, inklusive huvudstaden.