Startsida - Nyheter

Obefintlig könsbalans på tränarbänken

Idrottvärlden är konservativ, i synnerhet fotbollsvärlden är ruskigt konservativ. Så fort en tjej sätter på sig en träningsoverall så verkar det bli lite känsligt, säger Lilie Persson mot bakgrund av att det endast finns en kvinna som är fotbollscoach inom svensk fotboll.

Blickar du ut mot en tränarbänk i valfri lagidrott ser du nästan uteslutande män som coachar. Även i damlagen är det män som dominerar och i fotbollens damallsvenska finns endast en kvinnlig tränare – Kristianstads Elisabet Gunnarsdottir.

Men under kommande säsong kommer den gamla storspelaren Hanna Ljungberg kunna synas på Umeås tränarbänk. Tanken är att måldrottningen och landslagsspelaren ska assistera huvudtränaren Joakim Blomqvist i Umeå IK. Snart kanske det blir möjligt att se fler damer ta plats på tränarbänken i damallsvenskan.

2008 startade dåvarande assisterande förbundskaptenen Lilie Persson upp projektet 24-karat. Detta för att få in fler kvinnliga tränare i damfotbollen. Projektets främsta syfte var att ta tillvara på all kunskap som finns hos gamla, och nuvarande, allsvenska damfotbollsspelare.

– Vi har brist på kvinnliga tränare, och vi har så många spelare som spelat i allsvenskan i många år, och en del även på internationell nivå. Spelare som Hanna Marklund, Caroline Jönsson, Kicki Bengtsson och Caroline Seger. Dessa kvinnors kompetens måste tas ta till vara på. Och alla dem här spelarna har gått tränarutbildningen via 24-karat, säger Lilie Persson.

– Fotbollen är både mansdominerad och traditionsbunden. Tittar bara på våra landslag på ledarsidan. På tjejsidan har vi ju blandade grupper men inte på killarnas. Där får man inte ens ha med en kvinnlig sjukgymnast – hur är det möjligt? undrar Persson och samtalet glider bort från 24-kartat och in i en värd av normer och traditioner.

– Idrotten är ju konservativ, i synnerhet fotbollen som ju är ruskigt konservativ. Vi kan ha kvinnor som Börs VD:ar och i landsting och kommunala förbund, men så fort en tjej sätter på sig en träningsoverall så verkar det bli känsligt, säger Lilie Persson.

Sammanfattningsvis kan man säga att det behövs fler kvinnor inom fotbollen och inom tränaryrket. Kompetensen finns, men än så länge är det män som syns i föreningarna. Än så länge finns det endast en kvinnlig huvudtränare i damallsvenskan. Att Hanna Ljungberg nu blivit assisterande tränare i Umeå IK kan vara ett steg på vägen till flera kvinnliga tränare inom fotbollsvärlden i Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV