Startsida - Nyheter

Nyheter

Tyresö FF – ett lag att räkna med

Genom hårt arbete och stark beslutsamhet lyckades Tyresö FF bli ett lag att räkna med i Damallsvenskan.

Tyresö FF skördade stora sportsliga framgångar under 2010 trots att de kom som nykomlingar till damallsvenskan. Genom att knipa en fjärdeplats i serien och att sluta som tvåa i publikligan, blev Tyreö FF det lag som figurerade mest i media av de allsvenska damlagen.

– Vi vill visa unga tjejer att det är okej att välja fotboll. Vi vill att de ska se hur långt vi kommit i arbetet och förhoppningsvis inse att det går att satsa på att spela fotboll, säger Hans Löfgren, fotbollsansvarig i Tyresö, när Feministiskt Perspektiv får en pratstund med honom.

Att ta sig upp i damallsvenskan är en stor bedrift. Att hålla sig kvar i landets högsta serie får ses som beundransvärt då de flesta nykomlingar inte klarar av omställningen mellan division 1 och damallsvenskan, som således oftast vänder nedåt efter ynka en säsong. Det är ingen slump att Tyresö, laget som spelade i division 3 under 2006, nu bör räknas som en av Sveriges bästa damklubbar.

Klubben har gjort en målmedveten satsning mot toppen och Hans Löfgren och hans kollegor har jobbat hårt för att hitta balansen mellan elit- och ungdomslag. Djurgården är en klubb med bra elitverksamhet, Brommapojkarna en klubb med bred ungdomssatsning. I Tyresö FF finns båda delarna och det är en av anledningarna avanceringarna i seriesystemet.

Tyresö är också en av få klubbar i landet som har ett lag på elitnivå men också en bred ungdomsverksamhet. LdB FC Malmö, Linköpings FC, Kopparbergs/Göteborg och Umeå IK, ingen av dessa storklubbar kan konkurrera med Tyresös ungdomssatsning. Egentligen är det bara lokalkonkurrenten Hammarby som har samma bredd och spets som Tyresö. Men i Bajen är det ändå herrlaget som är klubbens största lag. Och så ser det ut i de flesta föreningarna. Det är herrlagen som får bäst resurser och träningstider, mest uppmärksamhet och drar mest publik. Men inte i Tyresö FF. Där tänker alla på damlaget i första hand när de snackas fotboll.

– Det finns ingen intern konkurrens i föreningen. Herrarna stöttar vår satsning till 100 procent, menar Hans Löfgren som själv lägger ned åtskilliga timmar varje dag på klubben och laget. 6-7 timmar per dag går åt till fotbollen utan att ta betalt för det. Han mailar och diskuterar med tidningar. Jagar sponsorer, ordnar möten, ställer upp på intervjuer och marknadsför laget.

Vad är det som driver dig?

– Det är tävlingsinstinkten. Jag har alltid tävlat och nu har jag kanske ersatt att själv idrotta med det här. Sen tycker jag att det är viktigt att ge tjejer samma förutsättningar som finns på killsidan. Det är bra och viktigt att slå underifrån, mot etablissemanget. Etablissemanget som i det här fallet är herrfotbollen.

När Tyresö, under hösten 2009, säkrade det allsvenskan kontraktet gick klubben ut med en tuff målsättning. SM-guld 2012. Skeptiker skakade på huvudet och smålog. Idag är det ingen som tvivlar på klubbens förmåga och i laget spelar numer landslagsspelare som Annica Svensson, Josefine Öqvist och Johanna Frisk. Men också utländska stjärnor, som brasilianska Eliane och Danmarks bästa fotbollsspelare 2010 Line Röddik Hansen. Kapaciteten att rubba nuvarande mästarinnorna LdB FC Malmö torde alltså finnas där. Men mycket ska klaffa för att laget ska bärga guldet redan under 2011.

– Malmö vill inte va sämre än förra året, då borde de satsa på att vinna. Likaså Göteborg. Linköping vill vara med i toppen och Umeå har sagt att de ska komma topp 3. Vi har en trupp som kan ta guld och i varje lagdel är vi topp 2 i Sverige. Vi vill komma högre än förra året men oftast mäter man framgång enbart placering. Om vi lyckas tredubbla sponsorintäkterna och dubbla publiksnittet så tar jag hellre det än en andraplats i ligan, förklarar Löfgren.

Framgångarna på planen lär fortsätta för Hans Löfgren och spelarna i Tyresö FF. Målet är att inspirera unga tjejer att snöra på sig skorna, tro på att de också kan spela fotboll och göra det bra.

– Förhoppningsvis sker det snart fotbollsutövande på samma villkor som för tjejerna som för grabbarna. Egentligen borde det vara en självklarhet att tjejer och killar som vill spela fotboll har samma förutsättningar. Nu ser det inte ut så. Och vad jag har sett så är det få som driver den frågan hårdare än vi i Tyresö.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV