Rättvist ettårsjubileum

När Feministiskt Perspektiv ringer upp har Rättviseförmedlingen precis vunnit Nöjesguidens Stockholmspris 2010 som ”Årets nöjesförbättrare”. Det är bara enav flera utmärkelser, tidigare har Lina Thomsgård kammat hem förstaplatsen när DN På stan listade sina största hjältar och förmedlingen är nominerad till Aftonbladets pris Årets Wendela. En glad Lina Thomsgård berättar om ”ett helt fantastiskt år”.

– Jag nyper mig i armen för att inse att detta är verkligt. Självklart har det stundtals varit svårt. Vi har 23 000 människor som vi ska hålla ångan uppe på för att de ska vilja fortsätta vara med. Själv var jag väldigt dålig på att be om hjälp inledningsvis av projektet och jobbade ensam dygnet runt. Nu har vi en helt fantastisk arbetsgrupp, säger Lina Thomsgård.



Hon tycker också att det är otroligt häftigt att alla 23 000 rättviseförmedlare hela tiden är aktivt delaktiga i projektet. Det finns mycket att göra.

– De är med och förändrar genom att de varje dag kan tipsa och samtidigt inspirera andra. På det sättet kan andra få upp nya bilder i skallen och samtidigt få en ny självbild som öppnas upp till ”Vad kan jag själv tillåta mig att göra?”.



Thomsgård berättar att det gångna året varit hektiskt och att de har haft många intressanta och bra samtal med folk. Övervägande har responsen varit positiv.

– Vi vill ju att feministiska frågor och rättvisefrågor överhuvudtaget ska lyftas. Det är konstigt att det fortfarande är så kontroversiellt att prata om detta. Med Rättviseförmedlingen vill jag hitta en retorik och ett verktyg för att prata om det och konkret göra skillnad. I det här projektet får alla vara med. Det fanns ett tomrum där och nu fyller vi det.



Av alla efterlysningar vill Lina Thomsgård speciellt lyfta fram två. I den ena hjälpte förmedlingen ett barnprogram att få fram en trollkarl som inte var en man. I samband med det hittade de även helikopterpiloten Elisabet och undersköterskan Per-Olof, vilka också presenterades i programmet.

– Därmed hjälpte vi barnen att förstå att det inte är vad de har mellan benen som avgör vad de får eller inte får jobba med som vuxna.



Den andra efterlysningen handlade om att hitta terrorexperter till nyheternas morgonsoffor. Då tänkte Lina Thomsgård själv ”Men det går ju inte, det finns väl bara två”, två män dessutom. Resultatet blev att det kom in 40-50 svar av terrorexperter – bara kvinnor. De hade alla möjliga genusvinklingar, ursprung och helt andra perspektiv.

Lina Thomsgård är också väldigt stolt över en tillställning som Rättviseförmedlingen anordnade På Strand i Stockholm i oktober förra året. Då bjöd de in bland annat brandchefer, tidningsutgivare, journalister och representanter från olika sektorer som utbytte konkreta tips för hur de kan bli, men också har blivit mer jämställda.

Men Rättviseförmedlingen kan berika på många olika sätt och i många olika sammanhang, poängterar Lina Thomsgård.

– Jag fick ett mejl från en handikappförening som undrade om inte de också kunde bli efterlysta. Då kunde jag stolt svara att ”vi efterlyser er varje dag, alla som avviker ifrån den där snäva normen är välkomna”.



Framöver vill Lina Thomsgård lansera Rättviseförmedlingen utomlands. Hon berättar att New York står näst på tur, att planen är färdig, att det finns folk som vill jobba med den, men att det själva lanseringen ännu inte är klar. Ett mål under 2011 är också att de ska börja tjäna pengar så att alla kan få betalt för sitt jobb.

– Just nu hoppas vi att fler går med och vänder sig till oss. Men i den ultimata framtiden behövs vi inte alls, förstås.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV