Startsida - Nyheter

Mäns karriär styr flytten

Heterosexuella par verkar oftare flytta för att gynna mannens karriär än för att gynna kvinnans. Det visar studie från Stockholms Universitet.

Om mannen i ett heterosexuellt par arbetar i ett yrke där lönespridningen är stor och det går att få en riktigt hög lön, då är paret mer benäget att byta bostadsort än när kvinnan har ett liknande jobb.

Det visar en studie av forskarna Sara Ström och Maria Brandén, knutna till Linneus center vid sociologiska institutionen på Stockholms universitet.

Forskarna har tittat på 650 000 svenska par med barn och deras flyttmönster under åren 1998-2007.

– Det är tydligt att det är mannens lönespridning som har effekt på parets vilja att flytta. Kvinnans chans till hög lön har däremot ingen effekt, säger Maria Brandén.

Hon tror att den största anledningen är att par ser mannens arbete som mer betydelsefullt än kvinnans. Men hon tror också att kvinnor inte får samma möjligheter till avancemang och att kvinnor med barn som vill göra karriär är mer beroende än män av ett fungerande nätverk. Därför är de inte lika benägna att flytta.

Forskarna har också studerat hur mönstret ser ut med hänsyn till hur kvalificerade yrken männen och kvinnorna har. Där blir det tydligt att män och kvinnor i högkvalificerade yrken är generellt sett är mer rörliga än andra, och där finns inga könsskillnader.

– Slutsatsen är att det är lönemöjligheterna snarare än utbildning som påverkar könsskillnaderna, konstaterar Maria Brandén.

Benägenheten att flytta följer samma mönster som när svenska par ska fördela föräldraledigheten. Lejonparten av ledigheten tas fortfarande ut av kvinnan, ofta med motivationen att den ekonomiska förlusten för paret blir för stor om mannen stannar hemma länge. Vilket pekar på att svenska par fortfarande inte är jämställda, trots att de flesta har en jämställd attityd. Maria Brandén tror att många par menar att jämställdhet är bra som princip, samtidigt som de finner rationella förklaringar till varför det inte fungerar i den egna relationen.

– Det är intressant är att när kvinnan har möjligheter till hög lön funkar inte samma argument som när mannen tjänar mycket pengar. Det avspeglar att det finns en syn på att mannens yrke är viktigare, säger Maria Brandén.

Nu arbetar Maria Brandén vidare med en enkätstudie där hon frågar efter mäns och kvinnors argument för att flytta och deras attityder till andra värden är ekonomi.

– I enkätsvaren finns indikationer på att ojämställdheten förstärks när paret får barn, berättar Maria Brandén.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV