De flesta anmälningar till DO (Diskrimineringsombudsmannen) kommer från män. Men när det gäller diskriminering inom arbetslivet är det tvärtom – betydligt fler kvinnor än män anmäler diskriminering på jobbet. Det visar DO:s årsredovisning för 2010.
Det är skillnad på på vilka som anmäler diskriminering till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Störst är skillnaden vid anmälningar när det gäller könsdiskriminering. Anmälningar om t ex sexuella trakasserier på jobbet kommer nästan uteslutande från kvinnor. Diskriminering i samband med graviditet och föräldraledighet hör också till de vanligare formerna av diskriminering på arbetsmarknaden. Många fall förra året gällde t ex att en kvinna nekats ett jobb, eller blivit av med jobbet, när arbetsgivaren fått veta att hon varit gravid. Hälften av de förlikningar som DO träffade under 2010 gällde fall just i samband med graviditet eller föräldraledighet.
Men även när det gäller jobbdiskriminering på grund av sexuell läggning och funktionsnedsättning är anmälarna oftare kvinnor än män.
– Som kvinna med funktionsnedsättning är man dubbelt utsatt i arbetslivet, både som kvinna och till följd av sin funktionsnedsättning, säger Kerstin Jansson, utredare på DO:s främjandeenhet.
Detta bekräftas även av de undersökningar som SCB (Statistiska centralbyrån) genomför vartannat år om funktionsnedsattas situation på arbetsmarknaden. Där uppger fler kvinnor än män att de blivit utsatta för mobbning och trakasserier, och fler kvinnor anger att de blivit lönediskriminerade till följd av sin funktionsnedsättning.
Av årsredovisningen framgår också att förra året var första gången som DO drev ett ärende av åldersdiskriminering inom arbetsmarknaden till AD (Arbetsdomstolen). Det gällde en 62-årig välmeriterad kvinna som sökt jobb på Arbetsförmedlingen. DO vann, och AD dömde Arbetsförmedlingen att betala 75 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.
Källa: DO