Under nästa helg ska Botkyrka internationella bokmässa lyfta mångspråkighetens fördelar. Bland de prominenta gästerna märks särskilt Tahirtorgshjälten Nawal El-Saadawi.
Sverige är ett land med fler än ett språk. Det vill Botkyrka kommun uppmärksamma när Botkyrka internationella bokmässa går av stapeln 5-7 maj. Och det sparas inte på krutet. Redan under mässans första dag kommer den egyptiska författaren Nawal El-Saadawi för att medverka i en internationell litteraturkväll.
El-Saadawi är förespråkare för kvinnorörelsen i arabvärlden och rönte nyligen stor uppmärksamhet för sitt engagemang på Tahirtorgets under den egyptiska revolutionen.
– Vi bjöd in Nawal El-Sadaawi därför att hennes böcker läses och för att hon skriver på arabiska, som är ett av de språkområden som är intressant för oss i Botkyrka, säger Margareta Berg, bibliotekschef i Botkyrka kommun.
– Att möta en levande författare är någonting annat än att bara möta en text. Men El-Sadaawi är bara en av de författare som kommer medverka på mässan.
Mässans andra dag kretsar kring seminarier. Dessa är mer fackinriktade och vänder sig framför yrkesverksamma i skolor, bibliotek, förlag och bokbranschen. Några författare som medverkar denna dag är Jonas Hassen Khemiri och Christina Wahldén.
Khemiri slog igenom med debutromanen Ett öga rött, skriven på så kallad rinkebysvenska. Wahldén är en ungdomsförfattare som har som sitt signum att skriva om unga kvinnors problem i sina böcker.
– Vi vill att förlagen ska hitta sina läsare, pedagoger ska hitta den litteratur som finns, och att alla ska kunna mötas – professionella och privatpersoner, säger Margareta Berg.
Berg hoppas att man på så sätt ska kunna lyfta fram styrkan i att kunna många språk och glädjen och rikedomen det kan medföra. Och visa på de likheter och olikheter som finns.
Ett nyinstiftat bibliotekspris kommer även att utdelas till det bibliotek i Sverige som har utvecklat sitt arbete med mångspråkig biblioteksverksamhet i nya riktningar. Den tredje dagen är en familjedag som riktar sig till alla invånare i området.
– Vi tycker att det är viktigt att det finns en mötesplats för människor som sysslar med mångspråk. Botkyrka är en internationell kommun och vi vill hjälpa till i mötet mellan vanliga människor och de som jobbar med det mångspråk professionellt, det är inte så lätt att hitta varandra.
Under dagen nyinvigs också Hallundas ombyggda bibliotek och det kommer vara aktiviteter för både barn och vuxna med bokbord och sagoläsning på tigrinja och turkiska, barnteater, öppen scen och författarmöten.