Ett nej är ett nej – eller?

Ett nej är inte bara ett nej. Det är sättet att säga nej som gäller, om man frågar ungdomar. Det framkom vid Alla Kvinnors hus seminarium på Feministiskt Forum. – De flesta av ungdomarna tycker det ska vara ett tydligt nej för att räknas, sa Maria Hägglund från Alla Kvinnors Hus om resultatet av deras samtal med skolungdomar om attityder kring sex och våldtäkt.

Hon poängterade att dagens tema, med fokus på våldtäkt, skulle handla om kvinnor utsatta av män eftersom dessa brott är vanligast, men att de även brukar berätta om att hbtq-personer likväl som män och kvinnor kan vara både offer och förövare.

Under skolbesök har de snappat upp ungdomarnas föreställningar om våldtäkt. Exempelvis föreställningen om horan som flörtat, varit full och haft ett sexuellt utmanande beteende. Om killen varit full är han ursäktad, men inte om det är en avvikande kille vilket man tycker sig kunna se på honom.

Begreppet ”Vissa killar har otur” används ofta som ursäkt för våldtäkt därför att tjejer anses anmäla en kille för våldtäkt om de blivit besvikna.

Maria Hägglund påpekar dock att dessa föreställningar inte bara är kopplade till tonåringar utan även är allmänna föreställningar. Till och med i rättssalar kan liknande föreställningar förekomma.

Föreläsarna delgav också övningen ”Heta Linjen” som de brukar göra med ungdomar för att få till en diskussion. Sifforna 1-5 lades ut på golvet och fungerade som en skala där 1 betydde håller inte med alls och 5 håller med helt.

Maria Hägglund läste upp påståendet ”Våldtäkt handlar om makt och inte om sex”. Flest personer ställde sig på 5: an, men några höll inte med helt och hållet och en framförde att någon form av sexualitet ändå måste spela in i detta. Nästa påstående var ”Ingen kan någonsin läka helt efter en våldtäkt”. Här blev skalan ganska jämnt fördelad med folk. En röst från 1:an menade att det är ett stigma och farligt att säga att det aldrig går att läka, att ord som aldrig någonsin blir en stor börda.

Avslutningsvis berättades om vad man kan göra för de utsatta kvinnorna. En viktig sak är att lyssna aktivt och inte skuldbelägga. Åhörarna fick med sig att den vanligaste definitionen av våldtäkt, den att allt efter ett nej är våldtäkt, är otillräcklig. Alla Kvinnors Hus utgår från definitionen att allt före ett ja är våldtäkt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV