Lägesrapport om kvinnor från minoriteter

Kvinnor från minoriteter är särskilt och avsiktligen utsatta för övergrepp. Diskrimineringen fortsatte under 2010. Det framgår av en årligen återkommande rapport om situationen för minoriteter och ursprungsfolk i världen från Minority Rights Group International, MRGI. Men kvinnorna i rapporten är inte bara offer för våld. I många länder leder de kampen mot övergreppen.

I rapporten pekas Afghanistan, Burma, Colombia, Irak, Kirgizistan, Kongo Kinshasa, Somalia och Sri Lanka ut bland de länder där övergreppen mot minoritetskvinnor ännu är som värst.

Kvinnor som tillhör muslimska minoriteter i Nord och bär ansiktstäckande slöja har känt av en ökad press under 2010 med debatter om förbud i flera länder, framgår av rapporten, som innehåller:

  • Diskussioner om könsrelaterat våld och väpnad konflikt, inklusive det våld som urbefolknings- och minoritetskvinnor upplever inom sina egna samhällen, och svårigheterna att få stöd och tillgång till rättvisa utifrån.
  • Överväganden kring bristen på framsteg mot milenniemålen för minoritets- och urbefolkningskvinnor, särskilt när det gäller reproduktiva rättigheter och mödradödlighet.
  • Intervjuer och specialrapporter om människohandel, intersektionell diskriminering, landövertaganden och politisk representation.
  • Översikt över människorättssituationen i de stora världsregionerna.
  • Statistisk riskanalys och rankning av länder.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV