Stress leder till deltid i vården

Många av Vårdförbundets medlemmar har gått ned i arbetstid på grund av tunga förhållanden på jobbet, enligt en rundringning Sveriges Radios Ekoredaktion gjort. På 19 av 21 av Vårdförbundets lokalavdelningar känns problembeskrivningen igen.

Vårdförbundets representanter beskriver också hur även unga och nyutbildade sjuksköterskor vill jobba deltid. Flera gånger nämns hårda scheman som inte ger möjlighet till återhämtning som förklaring.

– Man är så pass upplåst och uppknuten i vården i dag att man inte hinner med sitt liv, upplever de flesta. Då går de ned i tid -90, -80, -75 procent. Man skulle kunna tro att det är genomgående kvinnor med små barn, men det kan vara ensamstående som har intresse av något annat här i livet också, säger Kristina Fluur Hedman, ordförande i Vårdförbundet i Jämtland, till Ekot.


Dålig sömn och stress

Lisa Lindberg, sjuksköterska på barnakuten på Karolinska sjukhuset, är en av dem som valt att jobba mindre.

– Personalen går på knäna. Man får sömnsvårigheter och går med en stresskänsla i kroppen. Men det är ingen av cheferna som lyssnar, säger Lisa Linberg till Ekot.

Och Lisa Lindberg är inte ensam om att ha det tufft på jobbet. Allt fler landstingsanställda sjuksköterskor går självmant ned i tid på grund av det hårda arbetsklimatet.


Saknar statistik bakåt

Statistik från SKL - Sveriges kommuner och landsting - visar att 40 procent av alla landstingsanställda sjuksköterskor jobbar deltid i dag. Britt-Inger Kainäs som är arbetslivschef på SKL säger att anledningarna till varför de jobbar mindre och hur mycket det har ökat inte går att bedöma på grund av att det inte finns något jämförbart material från tidigare år.. – En sannolik utveckling att vi lyfter den här frågan bland våra medlemmar, tror Britt-Inger Kainäs.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV