Prenumerera

Logga in

#sthlmfilmfestival: Normkritiskt Tjockishjärta får sitt genombrott

På lördag har regissösen Valentina Chamorro chansen att kamma hem 1 km film-stipendiet för sin kortfilm Séptimo på Stockholms filmfestival. Stipendiet har visat sig vara en säker indikator på nya talanger inom svensk film. FemPers har träffat henne.

Valentina Chamorro har alltid varit en berätterska. Som liten vill hon bli författarinna och skrev noveller men det var när hon gick medieprogrammet med filminriktning på gymnasiet i Nacka Strand som intresset för film växte fram på allvar.

Nu driver hon och hennes vänner sedan några år filmkollektivet och produktionsbolaget Tjockishjärta Film. Kollektivet som består av tre regissöser, en fotograf och en ljudtekniker har under flera år rönt framgångar med filmer, visningar och priser.

Själv står Valentina Chamorro inför sitt genombrott med filmfestivalaktuella Séptimo där hennes roller är regissös och manusförfattarinna.

– Jag visade filmen på Göteborgs filmfestival i januari, därefter klippte jag om den innan visningen på Bio Rio i Stockholm i juni där flera av Tjockishjärtas filmer visades. Efter den visningen fick jag väldigt bra feedback och sedan dess har det flutit och Séptimo har visats på Cannes-festivalen och varit med i internationella kortfilmstävlingen på Festival del Film Locarno i Schweiz i somras. Det var en väldigt påkostad festival och jag träffade regissörer från hela världen. Den festivalen var speciell eftersom filmen visades i en stor biograf och jag tävlade mot riktigt bra kortfilmer.

Séptimo handlar om Vincent som har en hemlighet som tvingar honom att hålla sig borta från dem han älskar. Men när han möter Gustav faller han direkt för honom. Medan deras kärlek växer, gör så även Vincents rädsla för att hemligheten ska förgöra hans nya kärlek.

Vad tycker du om att ni kallas för ett queerfilmbolag?

– Det är roligt och smickrande, men vi ser oss inte som ett queerfilmbolag, utan att vi är genus- och queermedvetna. I Sverige är vi efter i queersammanhang och många svenska filmer består ofta av klichéer och stereotyper när de ska skildra något utanför den konventionella ramen. Det gäller även invandrare och arbetarklass som många regissörer skildrar som något exotiskt. Bilden stämmer inte överens med verkligheten. Något vi alla i Tjockishjärta tycker är viktigt är att bryta mot normer och skildra personer som vanligtvis inte är i centrum. Vi vill bryta mot normer och göra minoriteter till normen.

Tjockishjärta Film har förutom ett tiotal egna kortfilmer även gjort filmer på uppdrag. De har bland annat producerat 15 kortfilmer för RFSL som används för att väcka diskussion bland hbt-ungdomar. Under Pride-festivalen hade Tjockishjärta också ett eget block med egna filmer på Cinema Queer där bland annat Séptimo visades.

Filmbranschen är fortfarande väldigt mansdominerad, särskilt på regissörssidan. Hur ser du på det?

– Det är tråkigt, men i min omgivning finns det otroligt duktiga unga kvinnor som är regissöser. Jag tror ändå att svensk film håller på att förändras mot det bättre på den fronten. Jag jobbar med årets Vårrullen Filmfestival som projektlederska och vi har skickat fem filmer till Novemberfestivalen där fem av sex regissöser är tjejer.

Nu väntar nya projekt. I somras spelade Tjockishjärta in filmen Århundradets brott som blir klar i början av nästa år. Filmen handlar om sexuella gråzoner och regissösen Johanna Paulsdotter Löfstedt fick idén efter ”prata om det- debatten” som startades av Johanna Koljonen på Twitter.

Själv är Valentina Chamorro redan i full färd med att spela in sin första dokumentär. Den heter En beväpnad dröm och utspelas i Buenos Aires i Argentina. Och hon ser framtiden an med tillförsikt.

– Jag vill göra en långfilm snart och så vill jag att Tjockishjärta ska växa. Jag vill jobba med Tjockishjärta i minst 50 år till!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV