Startsida - Nyheter

”Ruttet att bankspekulation subventioneras av staten”

– Även om det medför komplikationer att separera bankernas kärnverksamhet från investmentverksamheten tycker jag inte de kan jämföras med de komplikationer dagens system leder till – finanskriser! säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.

Hon har skrivit en interpellation om en översyn av banksystemet och vad som omfattas av den statliga bankgarantin inom bankerna. Nuvarande system, med statliga medel som garanterar bankernas spekulationsverksamhet, är en viktig orsak till finanskriserna anser Ulla Andersson.


Finns buffert

I interpellationen hänvisar hon till den brittiska bankutredningen, Independent Commission on Banking (ICB), som uppskattar att fyra till fem sjättedelar av de brittiska bankernas ekonomi utgörs av ”investmentverksamhet”. Ulla Andersson tror inte att fördelningen för svenska banker skiljer sig så mycket från de brittiska.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) tycker att förslaget med en uppdelning mellan mer och mindre riskutsatt verksamhet är en bra idé, men svår att genomföra. Peter Norman anser att ett högre krav på respektive banks kapitaltäckning är en tillräcklig säkerhet mot ansvarslös spekulation.

– Högre kapitaltäckning syftar dels till att minska risken för en bankkris, dels till att kostnaderna, om det ändå sker, blir lägre för skattebetalarna genom att bankerna själva har en större buffert, sa Peter Norman vid tisdagens frågestund riksdagen.


”Känns ruttet”

– Den svenska banksektorn består till allra största delen av ren och skär spekulation, svarade Ulla Andersson. Om de brittiska siffrorna överförs på Sverige rör det sig om upp till 13 000 miljarder kronor som bankerna spekulerar för. Det är pengar som staten har subventionerat. Det känns rätt ruttet att staten subventionerar bankernas spekulation, fortsatte Ulla Andersson.

Hon är inte förvånad över att finansmarknadsministern avvisar hennes förslag.

– Det skulle ”kosta” dem för mycket politiskt att rycka undan en betydelsefull trygghet för deras väljarbas. Nu vet man att någon annan, skattebetalarna, garanterar bankägarnas risktagande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV