Startsida - Nyheter

V ska bli bättre på feminism

Feminismen intar en central plats i slutrapporten. Några centrala förslag är att Vänsterpartiet, som inte har något kvinnoförbund, ska starta ett kvinnonätverk samt att den feministiska politiken ska breddas och bli mer offensiv.

Framtidskommissionen, med Ung Vänsters tidigare ordförande Ida Gabrielsson i spetsen, anser att Vänsterpartiets feministiska politik har varit osammanhängande och profilerat sig på för smala frågor. En sådan fråga är surrogatmödraskap, säger Ida Gabrielsson till SR Ekot.

Vänsterpartiet behöver bli mer konkret i arbetet för att förbättra kvinnors livsvillkor, anser kommissionen. Det ska ske genom ett fokus på barnomsorg, äldreomsorg, sexualiserat våld och kvinnors villkor i arbetslivet. Kvinnors ohälsa och den ojämlika vården ska också uppmärksammas bättre.


Internfeminism möter mer motstånd

Vad gäller feminismen konstaterar kommissionen att det finns ett relativt starkt stöd i Vänsterpartiet för att prioritera de feministiska frågorna utåt, men när det gäller feminismen internt är motståndet större. Kvinnor hålls tillbaka, vilket bland annat tar sig uttryck i att män är överrepresentaterade i riksdag och styrelser.

I rapporten beskrivs också utförligt hur kvinnor hålls tillbaka på ett sätt som är svårare att upptäcka. Det handlar om klassiska härskartekniker, till exempel osynliggörande och undanhållande av information.

För att stärka kvinnors reella makt och möjligheter föreslår kommissionen att Vänsterpartiet startar ett kvinnonätverk. Representationen av kvinnor ska kartläggas och en internfeministisk handlingsplan ska tas fram. Kommissionen föreslår också att talarstatistik, möjlighet till barnpassning och kvinnoförträffar ordnas vid varje större centralt sammankomst.

– Precis som i alla andra partier är det svårare för kvinnor att ta sig upp, därför är jag glad att vi tar det här på allvar och ser till att förändra det, säger framtidskommissionens ordförande Ida Gabrielsson till Ekot.


Intersektionalitet problematiskt

I slutrapporten konstateras det också att den feministiska kampen fortfarande är underordnad klasskampen i delar av partiet. Att vara expert på feministisk teori är inte heller lika statusfyllt som att vara expert på marxistisk teori, vilket framtidskommissionen vill ändra på.

Kommissionen anser att den teoretiska kunskapen om feminism måste öka i Vänsterpartiet. I grund och botten handlar den feministiska teorin om att man vill flytta makt från män som grupp till kvinnor som grupp, menar kommissionen. Intersektionalitet anses däremot inte vara ett användbart begrepp. "Medan klass- och könsperspektivet lyfter fram dels hur hela samhällsordningen reproducerar maktförhållanden, dels hur olika individer har gemensamma sociala intressen, leder den intersektionella analysen till motsatsen" skriver framtidskommissionen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV