Startsida - Nyheter

Kvoteringsdebatten går varm

Kvotering är inte nödvändig för att öka andelen kvinnor i bolagsstyrelserna. Det framförde de tre ordförandena för Liberala kvinnor, Centerkvinnorna och Kristdemokratiska kvinnoförbundet på DN Debatt, där de presenterade tio förslag för att öka andelen kvinnor i näringslivets topp utan att kvotera.

Men såväl forskaren Jesper Sundewall som näringslivsbasen Kenneth Bengtsson menar att det kommer en kvoteringslag förr eller senare om inte företagen tar sitt ansvar.

S-kvinnors ordförande Lena Sommestad och socialdemokraten Anna Hedh gav sig också in i debatten och hävdade att kvotering kan vara bra om den är rätt utformad och genomförs i rätt sammanhang. Samtidigt krävde de att borgerliga feminister tar ställning i frågan om kvotering.

"Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni har redan gjort klart att hon är emot lagstiftning på EU-nivå. Vill Bernström, Hjelm och Fälth på samma sätt motarbeta en gemensam lagstiftning, som kan stärka kvinnors ställning i näringslivet i hela EU?" skriver Sommestad och Hedh.

Flera europeiska länder har redan lagstiftat för att öka kvinnors representation i bolagsstyrelser och EU-kommissionens vice ordförande Viviane Reding har hotat att lagstifta om kvotering om inte andelen kvinnor ökar snabbt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV