Startsida - Nyheter

Ship to Gaza står inte still

Vad var det för slags möte, vilka var där?

– Det var ett möte för den internationella koalitionen som svenska Ship to Gaza ingår i. Vi kallar oss nu för Freedom Flotilla Coalition, istället för Freedom Flotilla 2, för att markera att vi har avslutat det projektet som hade sitt centrum i Athen i somras. För många i allmänheten har det framstått som om Flotillan stoppades i Athen, vilket är sant till stor del. Men till slut kom en av våra båtar nära Gaza, och bordades av israelisk militär. Samma öde drabbade i november en kanadensisk och en irländsk båt, som efter många om och men lyckades avsegla från Turkiet. I koalitionen ingår nu ett antal nationella initiativ och ett par internationella – i stort sett samma som förut, och elva av dessa var representerade på mötet. En förändring är att den lilla aktivistorganisationen Free Gaza samt att det amerikanska initiativet US Boat to Gaza (där bland andra författarinnan Alice Walker ingick) inte anser sig ha resurser att fortsätta arbeta inom Freedom Flotilla just nu, utan fortsätter på andra sätt.


Vad stod på dagordningen?

– På dagordningen stod en inventering av läget just nu för de olika kampanjerna, vår politiska analys av läget samt att besluta om inriktningen på våra kommande projekt. Från svenska Ship to Gazas sida är vi glada att kunna rapportera om att vi har en levande gräsrotskampanj som vill jobba vidare och många som stödjer oss. Vi är också mycket stolta över att många av dem som ställde upp som passagerare jobbar vidare, såväl politiskt som humanitärt och har tagit till vara det engagemang de lade ner i somras på andra sätt, trots att de förhindrades att ens lämna hamn i Grekland. Exempel på det är Johannes Anyurus bok: En civilisation utan båtar, och en blogg av Erik Helgesson samt tidningsreportage av Helena Hägglund, som bestämde sig för att ta sig till Gaza landvägen under hösten.


Vad händer nu?

– Vi behåller våra mål och vår inriktning, det vill säga att vi ska samarbeta för att häva blockaden av Gaza. Vår analys är att de båda Frihetsflottorna har bidragit både till att medvetenheten om situationen för palestinierna i Gaza till följd av blockaden har ökat och att det har införts vissa lättnader i blockaden, från både egyptisk och israelisk sida. Men blockaden består, och dess destruktiva effekter för möjligheten till ett fungerande palestinskt samhälle förstärks med tiden. Vi i Freedom Flotilla Coalition har nu bestämt oss för ett par handlingsalternativ, och kommer att komma tillbaka med de konkreta planerna under våren. Det känns bra att fortsätta arbeta. Från ett svenskt perspektiv har det ju varit en hel del tråkiga nyheter, som den avvisande svenska hållningen när det gäller palestinskt medlemskap i FN och det helt obegripliga nejet till palestinskt medlemskap i UNESCO. Men det där speglar som tur är knappast någon förändrad opinion i Sverige, utan internt politiskt spel i regeringen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV