Startsida - Nyheter

Miss Representation inspirerar till handling

Jennifer Siebel Newsom har skapat dokumentärfilmen Miss Representation. Den hade premiär 2011 på Sundance Film Festival och har också visats på Oprah Winfrey Network

.

Filmen handlar om hur mediernas framställning av kvinnor leder till att kvinnor idag är underrepresenterade i positioner som gäller makt och inflytande.

Filmen utmanar dessa strukturer och mediernas stereotypa sätt att porträttera kvinnor. Idag har över en miljon människor sett filmen.

Miss Representation har blivit en hel organisation för vilken män och kvinnor kan bli representanter. Du kan exempelvis arrangera visningar av filmen, agera mot sexism och utmana de begränsande strukturer som finns idag.

Miss Representation uppmanar till massor av små aktioner som kan förändra världen till det bättre. Det finns exempelvis konversationskort att ladda ner som berör fenomen som vi ser i medierna varje dag men som alla inte ifrågasätter. Till exempel: Hur porträtteras män och kvinnor i din favoritserie?

#Notbuyingit är en annan aktion som har blivit ett fenomen över hela världen. Bilder på produkter eller reklam som framställer kvinnor på ett förnedrande sätt sprids över twitter med hashtaggen #notbuyingit. Sexy&Sexism-kampanjen granskar hur de största tv-kanalerna framställer vad som är sexigt.

Besök www.missrepresentation.org för fler inspirerade idéer för små aktioner som kan göra stor skillnad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV