Startsida - Nyheter

Bra läge för damhockeyn

Damkronorna verkar ha något stort på gång. Laget har vunnit de två senaste turneringarna och spelet har sett mycket fint ut. Jämfört med förra säsongen har spelet höjt sig både en och två nivåer.

– Det är ett ganska angenämt läge just nu. Vi spelade bra även förra säsongen, men då avslutade vi dåligt i VM. Nu har vi gjort en starkare säsong och spelar bättre, säger Damkronornas förbundskapten Niclas Högberg.

Att spelet flyter bra just nu kan man också se på resultaten. Damkronorna har vunnit de två senaste turneringarna de ställt upp i: en fyrnationsturnering i Finland i december och så Women´s meco Cup i Tyskland för någon vecka sedan. Efter att tidigare under säsongen kommit trea efter suveränerna Kanada och USA.

Är det till och med så att Sverige är bäst i Europa just nu?

– För tillfället är det så, även om form är en färskvara. Samtidigt ska man komma ihåg att vi inte vunnit något viktigt ännu, vi har till exempel inte tagit en medalj i VM sedan 2007.


Årets stora mål

Vad är det då som hänt i laget som gjort att både spelet och resultaten förbättrats? Enligt Niclas Högberg handlar det om att spelarna är mer trygga i spelet och att man fått lägga en hel del tid på att få ihop laget.

– Försvarsspelet ser bra ut och målvakterna är väldigt täta. Det i sin tur ger oss mer tid att vända spelet. Tittar man sedan på svåra matcher som dem mot Finland och Kanada, då har vi lyckats höja vårt spel en nivå ytterligare.

Nu väntar ytterligare några turneringar innan det är dags för årets stora mål: VM i amerikanska Vermont. Som det ser ut i dag bör de blågula gå vidare från gruppspelet där man ska möta inte alltför svåra trion Slovakien, Schweiz och Tyskland.


Starkare och jämnare lag

Att ta sikte på en av de tre medaljerna kan för en utomstående inte vara orealistisk målsättning, men Niclas Högberg vill inte sätta upp några sådana mål ännu.

– Tjejerna håller på att ta fram en målsättning nu under den här veckan. Det ska bli spännande vad de kommer fram till. Men så klart åker vi till VM för att vinna matcher.

Samtidigt som det ser ljust ut för Damkronorna har också J18-laget presterat riktigt bra.

För några veckor sedan knep de bronspengen i JVM efter att ha besegrat Tyskland i bronsmatchen.

– Vi är ett mycket starkare och jämnare lag än dem och vi kunde köra på. När vi kom igång hade de inte mycket att komma med, sa anfallaren Linn Petterson efter segern.

Just nu befinner sig laget i Innsbruck för att spela ungdoms-OS. Även här har svenskorna radat upp segrar och är nu klarar för semifinal.

Framtiden för svensk damhockey ser med andra ord ljus ut.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV