Startsida - Nyheter

Sverige tog OS-guld

När slutsignalen gick i ishockeyfinalen i ungdoms-OS i Innsbruck var det de blågula spelarna som jublade. På resultattavlan stod det tre mål för Sverige och inga mål alls för Österrike. Guldet var svenskt.

– Det var verkligen en stor glädje hos flickorna. Vi var förhandsfavoriter och vi fixade det, säger förbundskaptenen Terho Nevalainen .

Det går egentligen inte att beskriva den svenska insatsen i turneringen som något annat än prickfri. Några av de bästa länderna var inte med och i deras frånvaro blev Sverige storfavoriter. En stämpel som laget inte hade några problem att hantera.

De vann samtliga matcher och lyckades även med en annan av sina uppsatta målsättningar – att inte släppa in ett enda mål i den svenska kassen. Målskillnaden efter de sex matcherna stannade på smått otroliga 52–0.

– När ett lag är sådana stora favoriter som vi var gäller det att hålla koncentrationen uppe varje match. Vi pratade mycket om det i gruppen före turneringen och även om vi slappnade av då och då, tycker jag att vi gjorde det bra, säger Terho Nevalainen.

Är det någon lagdel du är extra nöjd med?

– Målvakterna och vårt backspel har varit riktigt bra. Sedan hade vi fyra-fem spelare som verkligen kunde producera framåt.

Har några av de här spelarna chans att ta en plats i Damkronorna redan den här säsongen?

– Det blir tufft, konkurrensen blir hårdare och hårdare inom svensk damhockey. Men jag tror att två–tre av dem kanske är potentiella spelare just nu, men andra måste utvecklas lite till. Det gäller för dem att träna på ordentligt.


Fantastiskt

Det har varit en lyckad säsong för det svenska U18-landslaget. Strax efter nyår bärgade de JVM-brons och blev bara slagna av sportens två giganter: USA och Kanada. Och kullarna som kommer underifrån ser också lovande ut.

– De som var med i det här laget var födda 1994. Jag tycker även de som är födda 1995 och 1996 ser bra. Tittar man på dem som är födda lite senare, 1997 och 1998, ser det ännu bättre ut.

För spelarna själva var naturligtvis guldet en stor framgång. Men även själva deltagande i turnering blir något att komma ihåg. Det fanns över 1000 tävlande från ett 60-tal länder på plats och de dagar de svenska tjejerna inte hade match tittade de på andra tävlingar och umgicks med aktiva från många olika länder.

– Det har varit helt fantastsikt. I finalen spelade vi inför den största publiken jag har varit med om, över 1000 personer. Sedan firade vi med disco på kvällen. Det här blev verkligen ett minne för livet, säger anfallaren Amanda Lindberg som svarade för hela elva poäng under turneringen.

Feministiskt Perspektiv säger grattis till guldet och kommer naturligtvis att fortsätta att bevaka damernas vidare hockeyöden – både på nationell nivå och här hemma i Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV