Startsida - Nyheter

Mansdominas på P3 Guld överraskar inte

Årets P3 Guld blev en särdeles mansdominerad historia. Inte en enda av utmärkelserna gick till en kvinna, trots att storfavoriter som Veronica Maggio och Rebecca&Fiona var nominerade i flera klasser.

Men är det så konstigt egentligen? Det talas om en jämn fördelning i nomineringarna, men enkel matematik visar att mer än hälften av de nominerade var män.

Av sammanlagt 45 nominerade var 12 kvinnor/grupper med enbart kvinnor och 30 män eller grupper med män. Resterande tre var konstellationer bestående av både kvinnor och män. Totalt handlar det om sju akter med kvinnor och 21 med män, alltså tre gånger som många, plus de tre blandade.

Och fortfarande är det i kategorier som hårdrock, dans och hip-hop som mansdominansen är förkrossande. Nytt för i år är att lyssnarna fått större inflytande över omröstningen, där deras val räknas samman med jurygrupperna.

Om detta har påverkat utgången är svårt att säga, men klart är att artister som lite i medieskugga byggt upp en fanbas kan nå stora framgångar genom digitala kanaler med stor spridning, som tycks vara fallet med Kapten Röd.

Sedan är också frågan vad ett pris av det här slaget säger, vad det är ett mått på. Men med P3 som en av de främsta förmedlarna av populärmusik måste resultatet ändå tillmätas viss vikt, eller åtminstone som en indikator på ett samhälleligt och populärkulturellt tillstånd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV