Startsida - Nyheter

Flerårig satsning på kvinnors arbetsmiljö

Kvinnor drabbas hårdare än män av arbetsrelaterad ohälsa. Nu inleder Arbetsmiljöverket en treårig satsning för att förbättra kvinnors arbetsmiljö.

Bakgrunden är att kvinnor har en större andel av sjukfrånvaron än män och oftare tvingas lämna sina jobb i förtid på grund av hälsoskäl.

– Det leder till sämre livskvalitet och lägre pension och är helt ohållbart, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Den vanligaste orsaken till kvinnors sjukfrånvaro och utslagning från arbetslivet är skador i leder och muskler, vilket står för 44 procent av kvinnors anmälda arbetssjukdomar.

Arbetsmiljöverket ska nu samla och sprida kunskap om hur belastningsskador kan förebyggas samt utveckla bättre metoder för att upptäcka risker för belastningsskador.

– En annan central insats är att synliggöra kvinnors och mäns skilda arbetsförhållanden. Kvinnor och män utsätts för olika risker och drabbas av olika arbetsmiljörelaterade problem, säger Boel Callermo, avdelningschef och ansvarig för satsningen Kvinnors arbetsmiljö.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV