Startsida - Nyheter

Lång väg till könsbalans i kommunala bolag

Män är kraftigt överrepresenterade i de svenska börsbolagen, där 76 procent av styrelseledamöterna är män. En ny utredning visar att könsfördelningen i de kommunala bolagsstyrelserna är nästan lika skev – 74 procent av ledamöterna är män och på de högre posterna är fördelningen ännu skevare. Det visar siffror från Riksdagens utredningstjänst (RUT), som Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Gunvor G Ericson har beställt.

I förra veckan behandlade Riksdagens civilutskott en motion i frågan, där MP föreslår att riksdagen ska lagstifta om kvotering i börsbolagsstyrelser såväl som i kommunala och statliga bolagsstyrelser. Motionen röstades ner av regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna.

Gunvor G Ericson önskar att en lag om kvotering inte skulle behövas.

– Men då det fortfarande är så trögt att bryta strukturer och kvinnor ständigt blir förbisedda kan vi inte ”vänta och se”, vilket tycks vara den nuvarande regeringens politiska linje i denna fråga. Staten nådde målet att ha minst 40 procent av vardera kön i sina bolagsstyrelser redan år 1995, efter ett medvetet politiskt arbete, säger hon.

Hon upplever att det finns ett rent motstånd bland vissa av de borgerliga riksdagsledamöterna mot att nå en verklig förändring i frågan om könsbalanserade bolagsstyrelser. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni säger till Dagens Arena att hon inte är beredd att lagstifta. I stället förespråkar hon ett förbättrat systematiskt arbete med hur personer i bolagsstyrelser tillsätts.

Gunvor G Ericson är dock inte nöjd med svaret. På onsdagen lämnade hon in en interpellation till Nyamko Sabuni med krav på att jämställdhetsministern ska förtydliga vad regeringen har gjort och avser att göra i frågan om könsrepresentation i bolagsstyrelser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV