Startsida - Nyheter

Avklätt inom sporten lönar sig

Den nya sporten, så kallade ”lingerie football” är amerikansk fotboll för kvinnor i underkläder vilket har blivit en storsuccé i USA och nu följer ”topless basketball” efter med basketspelande kvinnor i nästan inga kläder alls.

Samtidigt verkar sportande kvinnors matchkläder mystiskt nog krympa, även inom volleyboll och badminton.

Vad spelar kvinnors utstyrslar inom sporten egentligen för roll och vad blir följderna av den nya marknadsföringen?

Kvinnors klädsel i sportsammanhang har i stort sett varit uppe för diskussion lika länge som kvinnor tillåtits delta inom sporten och mycket lite har förändrats. Inför volleyboll- VM 1998 skickade internationella förbundet ut regler om att kvinnornas klädsel skulle vara tajtare och högre skurna än tidigare, och vid OS 2004 var kvinnorna inom beachvolleyboll tvungna att bära bikini där trosornas sidosöm inte fick vara längre än sju centimeter.

Senast i år gick Internationella badmintonförbundet ut med att det från och med i juni gäller kjoltvång för kvinnor inom sporten för att försöka öka sportens popularitet. Lingerie football har inte bara regler om hur matchkläderna får se ut, hela sporten utgår ifrån att kvinnorna spelar i just underkläder.


Hårda tjejer på plan

Sporten skapades 2003 för att kunna sändas på bästa sändningstid, nämligen Super Bowl Halftime. Sporten blev snabbt en storsuccé och skapade en hel liga 2009; lingerie football leage med dess slogan: ”true fantasy football.”

På deras officiella hemsida kan man titta på matcherna, besöka kvinnornas privata profiler som spelar i lag med namn som ”Vegas Sin”, ”Los Angeles Temptation” och ”Philadelphia Passion”. Här kan du även köpa lagets uniform under rubriken ”tempt your man with his LFL favourites”.

Sporten har dock skapat mycket debatt i USA där kritiker hävdar att det är nedvärderande mot kvinnor att spela i underkläder, men både grundaren Mitchell Mortaza och kvinnorna som spelar menar att det ändå handlar om hårda tjejer på plan.

– Jag tycker det är ögongodis, men det handlar också om riktig fotboll, sa Kaley Tuning, wide receiver (kantspelare) i laget Miami Caliente i en intervju med Reuters 2009. Lingerie football växer snabbt och planerar att utöka till Kanada nästa år, Australien år 2013 och Europa 2014.

Till följd av en otålig väntan på att basketturneringarna i NBA som startar i december har ett kvinnligt basketlag skapats bestående av strippor från klubben Rick’s Cabaret, ”the number 1 gentlemen’s club” för att underhålla publiken.

– De här kvinnorna är fantastiska och har uppenbara talanger och färdigheter. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att underhålla otåliga NBA-fans, sa Spud Webb i ett pressmeddelande.



Foto:Fria bilder från Wikimedia commons

Inskrivna klädregler

Karin Grahn är lektor i idrottsvetenskap med fokus på genusfrågor vid Göteborgs Universitet och är skeptisk till de nya teknikerna som används för att för att få sponsorer inom damidrott.

– När man tittar på exempelvis lingerie football så är det väldigt tydligt att det handlar mer om att tjäna pengar och exponera kvinnliga kroppar än om idrott. Det går helt enkelt inte att utföra den typen av idrott utan ordentlig utrustning och kläder.

Har kvinnors kläder inom sportsammanhang minskat de senaste åren?

– Det är den uppfattningen man får när man tittar på idrott. Jag har inte själv sett några siffror på att det ser ut så, men det är den känslan man får. Ta friidrott till exempel om man jämför med deras nuvarande kläder och går tillbaka och tittar ett antal år tillbaka så har storleken på kläderna definitivt minskat, så som inom höjdhopp där kvinnor i stort sett hoppar i bikini idag. Det har varit en diskussion inom fotbollen i Norge om att damerna skulle spela i kjol, så det verkar dyka upp lite överallt.

Är det någonting som man kan se motsvarande för män?

– Man kan se att kläderna har förändrats där också, men det tycks för blotta ögat inte vara lika extremt. Och det är sällan man hör diskussion om hur mäns kläder skulle kunna locka sponsorer. Om vi tar beach volleyboll till exempel så finns det inskrivna regler om kläderna och där är det helt olika för män och kvinnor. Vad som är intressant är att män och kvinnor gör precis samma sak, men ändå är reglerna annorlunda för vad de ska ha på sig.

De kvinnor som deltar i de här sporterna slår ifrån sig kritik om att de skulle vara nedvärderande, och menar att det är deras eget val och att de nu har en möjlighet att försörja sig på sin sportutövning, vad säger du om det?

– Om det är idrott man vill utöva, så måste man förändra det systemet som gör att kvinnor inte får sponsorer från första början. Man ska inte låta en sexualisering vara det som gör att man får sponsorer, det är fel väg att gå.

– Det är givetvis upp till kvinnorna att avgöra vad de vill ha på sig, men risken är att det inte blir upp till kvinnorna själva att bestämma vad man vill ha på sig utan snarare media, sponsorer och ägarna till lagen och de som lägger in pengar in i lagen som avgör vad som är åtråvärt för dem att ha på sig, och då flyttas fokus från idrotten till något annat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV