Startsida - Nyheter

Usel könsbalans på amerikanska nyhetssajter

När amerikanska Gender Report granskade fördelningen av män och kvinnor på USA:s ledande nyhetssajter under förra året blev resultatet nedslående.

På de åtta nätnyhetstjänster som granskades utgjordes bara 26 procent av de mänskliga källorna. Och artiklar där enbart män förekom som källor utgjorde nära 35 procent av det samlade materialet. Också när det gäller upphovspersoner visade sig könsfördelningen vara risig. Bara 32 procent av alla skribenter med egen byline utgjordes av kvinnor.

De nyhetsorgan som enbart var nätbaserade visade sig ha något högre andel kvinnor som källor än de som var förknippade med en papperstidning. Skillnaden var dock mariginell: 29 procent av källorna i de helt nätbaserade sajterna var kvinnor mot lite drygt 23 procent i de med papperstidninganknytning.

När det gäller upphovspersonerna är förhållandet det omvända. Där är de pappersbaserade sajterna något bättre med 34 procent kvinnor mot de renodlade nätsajternas dryga 30 procent.

Allra sämst siffror uppvisade ansedda The New York Times med knappa 14 procent kvinnor av sina källor och 18 procent av sina bylines.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV