Startsida - Nyheter

Ny forskning talar för kvotering

Ny forskning från Handelshögskolan i Göteborg visar att insatser som främjar kvinnors strävan att konkurrera har en positiv effekt. Enligt Matthias Sutter, gästprofessor och en av författarna till studien, visar tidigare studier att kvinnor inte är lika benägna att tävla som män. Vad denna ovilja beror på känner forskarna inte till, men de vet att män har en tendens att övervärdera sig själva och att kvinnor ofta gör tvärtom.

Män tar också större risker än kvinnor. Enligt studiens författare blir följden att kvinnor har lägre lön och inte befordras. Kvotering är ett sätt att bryta mönstret.

Studien visar att kvotering har effekt. Utan främjande var antalet kvinnor som ville tävla bara hälften så stort som antalet män. Med hjälp av tre olika kvoteringsmetoder ökade kvinnors vilja att konkurrera.

– Ytterligare en metod ingick i undersökningen. Den innebär till exempel att om inga kvinnor sökt en tjänst så utlyses den igen, vanlig i tysktalande länder. Den metoden hade ingen positiv effekt, säger Matthias Sutter.

Männen som deltog påverkades inte nämnvärt av de olika förutsättningarna.


Ogrundad kritik

Kvoteringseffekter har studerats tidigare, men det unika i den här undersökningen är att den omfattar flera metoder. Ingen har heller tittat på hur arbetsgruppen reagerar av kvoteringen på längre sikt.

En kritik som riktats mot positiv särbehandling är att det försvårar samarbetet när någon kvoteras på andras bekostnad. Samarbetet eller samordningen – och därmed effektiviteten – påverkas inte av kvotering, enligt studien. Inte heller stämmer kritiken om att det är svaga kvinnor som premieras av kvotering, utan kvalificerade kvinnor gynnas.

– Min förhoppning är att studien bidrar till en nyanserad diskussion om kvotering som bygger på data och inte vad man tror, säger Matthias Sutter.

Margareta Winberg, ordförande för UN Women och före detta jämställdhetsminister, välkomnar fakta som visar på det positiva med kvotering. Hon har drivit frågan länge och anser att det är enda sättet till förändring.

– Kvinnor blir begränsade av strukturer, kvotering gör att de vågar ta steget, säger hon.

Under Margareta Winbergs tid som minister gjordes en undersökning som visade att jämställdhet är lönsamt. För vissa är det sådana siffror som övertygar; för Margareta Winberg handlar jämställdhet om mänskliga rättigheter. Oavsett vilket argument som används är det viktiga förändring, anser Margareta Winberg.


Kompetens en fråga om värderingar

Hon tror att motståndet mot kvotering kommer att bestå, trots att fakta talar för kvotering. Kvoteringsmotståndare anser att den med bäst kompetens inte får arbetet. När Margareta Winberg var ordförande för S-kvinnor i början av 90-talet drevs kravet på varannan damernas.

– Många var emot med argumentet att vi gick miste om de bästa kandidaterna. Nu är det här självklarheter, säger hon.

Vad som är ”rätt kompetens” handlar om värderingar. Ofta baserar sig dessa värderingar på en manlig norm, enligt Margareta Winberg. Som minister gav hon företagen fem år, då var andelen kvinnor i bolagsstyrelser sex procent, annars skulle det bli lagstiftning. När hon slutade 2003 var siffran 18 procent och den är ungefär samma i dag.

– I Norge fungerar kvotering, varför skulle det inte gå bra här? Enligt kritiken diskrimineras individen av kollektivet, så är det redan i dag fast för kvinnor, säger Margareta Winberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV