Startsida - Nyheter

Kritik mot Reinfeldts pensionsförslag

Statsminister Fredrik Reinfeldts utspel om att arbetslivet ska sträcka sig till 75 års ålder i veckan fick kritik från många håll.

Monica Nordlund från fackförbundet Kommunal anser att med den arbetsmiljö som Kommunals kvinnor har i dag orkar många inte ens jobba till 65. Att byta yrkesbana när ens jobb blivit för slitsamt är hon också skeptisk till.

– Jag tror att han lever i en annan verklighet. Om människor har jobbat till 55-60-årsåldern och så blir man sjuk och skall var tvungen byta jobb. Sätta sig på skolbänken för att jobba vidare. Det tro inte jag. Skall man kunna ha människor att jobba längre då måste man ändra på arbetsmiljön, säger hon till P4 Västerbotten.

Riksdagsledamoten Josefin Brink (V) anser att förslaget är oseriöst.

– Det är uppenbart att Reinfeldt inte har riktigt klart för sig hur det ser ut för undersköterskan, byggarbetaren, montören eller chauffören, yrkesgrupper där det helt enkelt är otänkbart att kunna förlänga sitt arbetsliv så länge, i alla fall med nuvarande arbetsvillkor och arbetstempo, säger hon till SvD.

Kvinnorna var mest missnöjda med Reinfeldts förslag. 81 procent av kvinnorna och 65 procent av männen ställde sig negativa till påståendet att pensionsåldern i Sverige bör höjas, enligt en mätning som Novus gjort åt TV 4 Nyheterna. Det skriver LO-tidningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV