Startsida - Nyheter

Lagändring mot polygami

En grupp av islamlärda och aktivister som har fungerat som ett nationellt råd har nu lämnat ett revolutionerande förslag till reform av familjelagen för muslimer i Indien. Förslaget innebär bland annat förbud mot en form av skilsmässa som missgynnar kvinnor, förbud mot barnäktenskap samt begränsning av polygami. Med detta underlag överlämnas nu förslaget till parlamentet för lagändring.

Reformisten och religiösa ledaren Asghar Ali Engineer, som etablerat Centre for Study of Society and Secularism, är en av initiativtagarna till förslaget. Han säger till The Time of India att en reform i familjelagen för muslimer i Indien är ”vår tids nödvändighet”.

En annan islamlärd säger till tidningen att männens rätt till polygami var en tillfällig lösning under en viss period av islamiska tidiga historia då de flesta män dog i krig och många änkor och barn skulle försörjas. ”Islams anda är monogam”, säger han. Det nya förslaget sätter åldersgränsen för äktenskap 18 för kvinnor och 21 för men. Registrering av religiösa äktenskapskontrakt blir obligatorisk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV