Startsida - Nyheter

Roller derby – ett stenhårt sätt att skapa en frizon på

Malena Chronholm, även kallad Fenix fort som fan menar att sporten är perfekt för henne. Själv tillhör hon föreningen Crime City Rollers som har funnits i knappt 2 år.

- Jag lånade ett par av Kix som spelar i Stockholm Roller Derby under Pride förra sommaren. Jag skejtade lite i hennes sovrum men visste inte vad derby var just då. Men jag älskade känslan av att glida fram. I kombination med hård kroppskontakt där vi slipper ursäkta oss för att ta plats, utan snarare uppmuntras till att göra det, är sporten perfekt för mig.

Det är inte alltid lätt att hitta motivationen till att fortsätta träna, speciellt om man inte hållit på så länge, men för Malena Chronholm är det inga problem med den biten. På frågan vad som har motiverat henne till att fortsätta med derby svarar hon att det är mycket tack vare sammanhållningen och själva sporten i sig.

- Adrenalinkickarna. Sammanhållningen. Känslan av att flyga när ett jam går precis som man drömt om, känslan av att få in den perfekta hitten, ljudet av kroppar som faller av en tackling jag gjort, känslan av att ta de där sista stegen genom packet och finta sig förbi, höra publikens vrål och få lead jammer status. Att spränga sina musklers gränser. Att gång på gång uppleva sig förvånad över sig själv, att göra saker jag aldrig för ett år sedan kunnat förutspå att jag skulle lyckas göra. Känslan av att inte bara duga som jag är, utan att faktiskt älska den jag är.


Ett alter ego symboilserar frigörelse

Roller derby är en fullkontakt sport på rullskridskor. Sporten har några år på nacken i Sverige, men räknas trots allt som relativt ny både här i Sverige och i USA där sporten har utövats i drygt 10 år.

Sporten går ut på att man spelar på en oval bana där alla kör åt samma håll. Under ett jam, som är två minuter långt, ställer sig 5 spelare från vardera lag på tracken. Två av dem spelarna ställer sig längre bak än de andra, och kallas då för jamers. Det är dem som kommer att ta poäng genom att varva motståndarlagets så kallade blockers.

Första varvet tar man inga poäng, andra varvet tar man fyra poäng, eller fem om man också varvar den andre jamern. Men det är inte bara spelet som är viktigt i Roller derby.

Även namnet har en stor betydelse för en del spelare. Vissa använder sina egna namn, medan andra är mer inriktade på showbusiness med tillhörande derbynamn.

– Att ha ett alter ego symboilserar i sig en frigörelse från det namn man av föräldrar och omgivning så länge stämplats med. Jag tror det är stärkande rent psykiskt att kalla sig något nytt, det ger en känsla av att tillåtas att skapa och definiera sig själv, säger Malena Chronholm och fortsätter:

- Det finns en frihet i det. Att gå under ett annat namn i derby är inte bara showbiz utan även ett sätt att slå sig fri från tidigare självbilder. Jag valde Fenix eftersom jag är en eldig person och namnet väcker styrka och en känsla av att "börja om från scratch". Fenix och pånyttfödelsen i sig tycker jag är lockande eftersom den påminner mig om att blicka framåt och inte älta det förflutna. Eld står även för rening, jag tror ett rent sinne med klart fokus förhöjer den fysiska prestationen.


Ditt värde ligger i dig själv

Det speciella med Crime City Rollers är att det är ett lag med enbart tjejer, och så ser det ut på många ställen i Sverige då det inte finns några lag med män i. Bland tjejer är det en sport som bara växer och växer, men frågan är hur det blivit så stort.

– Det finns en längtan bland alla att få ta kontroll över sig själv, att hitta modet att skapa den man vill vara och bli sin egen hjälte tror jag. Det handlar om att derby lär oss att vara aktiva istället för passiva. I vårt samhälle är kvinnors värde i högre grad definierade utifrån hur de tillfredsställer sin omgivning, ser vackra ut, är behagliga, lagar mat med mera. I Roller Derby värderas du utefter motsatsen. Ditt värde ligger i dig själv, inte i betraktarens ögon. Du ska inte be om ursäkt om du knuffar till någon på tracken, faktum är att du ska göra allt du kan för att hon ska akta sig för dig. I andra sporter har män definierat normen för vad sporten innebär. Här får vi kvinnor en frizon, vi får skapa det vi vill och vi gör det jävligt bra.

– Många frågar varför vi inte tillåter killar i laget. Men de får väl starta upp ett eget lag i sådana fall. Jag förstår inte riktigt varför vi ska ha killar i vårt lag. Vi har det suveränt på egen hand. Å andra sidan, skulle det vara lite kul att köra mot andra kroppstyper med balanscentrum vid skuldror istället för höfter. Jag kan tänka mig att en del skiljer sig i rörelsemönster till exempel.


Tårarna flödade

I December 2011 arrangerades världsmästerskapen i Roller Derby i Toronto. Team Sweden, som Crime City Rollers lag heter internationellt var med för att tävla om förstaplatsen. Det slutade med en sjätteplats, men Malena Chronholm är långt ifrån att ge upp.

– Vi tog en sjätteplats. Det var en dröm att få resa dit och spela. Att få se och spela mot några av världens främsta var oerhört utvecklande. Att få vara med i VM var en ära och ett minne jag alltid kommer att bära med mig. Att slita så för något och sedan få belöning för det- ingenting går upp mot det lyckoruset. När vi vann mot Nya Zealand flödade tårarna och jag har nog aldrig upplevt en sådan fulländad tacksamhet förut.

Nu har hennes minne blivit mindre känslosamt. Nu ligger att fokus på att komma med i nästa Team Sweden-uttagning. Nu vill Malena Chronholm bara ännu längre.

Den 11 februari 2012 är det dags för nästa stora match i Baltiska Hallen där de möter Paris Rollergirls och Göteborg Roller derby. Inför denna match kommer laget enligt Malena att träna mer kondition, explosivitet, samarbete och agility.

Malena Chronholm ser en ljus framtid för CCR och säger:

- CCR har potential att bli Europas derby-huvudstad. Vi har kompetensen, lokaler och främst engagemanget. Vi kommer gå långt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV