Nyheter

”Näringslivet likställer kompetens med att vara man”

Fyra av tio svenska börsbolag har enbart män i sina ledningsgrupper. Det visar en årligt återkommande rapport från stiftelsen Allbright, som kartlägger och rankar börsbolag med avseende på kvinnorepresentation.

Rapporten visar att kvinnor utgör 14 procent av börsbolagens ledningsgrupper. I 100 av börsens 254 bolag fanns inte en enda kvinna i ledningsgruppen. 19 stycken hade en jämn könsfördelning (40/60). Allbright drar slutsatsen att det är en "oproportionerligt liten homogen grupp män med mycket makt som fattar beslut om stora delar av det samlade börsvärdet".

Stiftelsen frågar sig om kompetens överhuvudtaget har varit ett urvalskriterium när bolagen har befordrat 2150 män och 350 kvinnor till de högsta befattningarna. "Siffrorna talar ett tydligt språk – näringslivet likställer kompetens med att vara man. Problemet med det homogena näringslivet är inte glastaket. Problemet sitter i väggarna – i företagskulturen" skriver Allbright i rapporten.

Allbright presenterade också en svart lista över de företag som helt saknar kvinnor i ledningsgruppen. På årets lista finns 100 bolag, jämfört med 102 bolag 2011.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV