Startsida - Nyheter

Namninsamling mot tvångssterliseringarna överlämnad

Feministiskt Perspektiv var med när Love Georg Elfvelin och Ulrika Westerlund lämnade över protesterna från All Out-kampanjen i form av en USB-sticka till Åsa Mogerud som jobbar på statsminister Fredrik Reinfeldts kansli.

Elfvelin har varit aktiv i kampanjen och Ulrika Westerlund är ordförande för RFSL. De konstaterade att en utskrift med alla namnunderskrifter och kommentarer mot tvångssteriliseringarna hade blivit en diger lunta på över 2 000 blad.

Överlämningen skedde utanför Rosenbad, regeringsbyggnaden i Stockholm. Då som nu är det oklart hur länge KD ska tillåtas blockera ett beslut som alla övriga partier utom SD stödjer – det vill säga att avskaffa tvångssteriliseringarna.

– Vi tolkar bland annat Björklunds uttalande förra helgen som att det pågår en diskussion inom regeringen. Än så länge är denna uppenbarligen inte avslutad, säger Ulrika Westerlund.

Det internationella stödet har haft stor betydelse. Det gäller dels All Outs nätkampanj, men också andra aktioner, som manifestationen utanför den svenska ambassaden i London för ett par veckor sedan.

– Den internationella uppmärksamheten är viktig för att tydligt signalera för regeringen att det inte bara är hbt-rörelsen i Sverige som anser att den här lagen kränker mänskliga rättigheter, utan att detta är en uppfattning som delas av många internationella aktivister och också tunga mr-organisationer, säger Westerlund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV