Startsida - Nyheter

Feministiskt forum till Umeå

Den 24 mars är det dags för Umeås första feministiska forum. Arrangörerna hoppas på en bred skara besökare – allt från människor som är nyfikna på jämställdhet till övertygade feminister.

Feministiskt forum har tidigare ordnats på flera platser i södra Sverige, däribland Stockholm, Botkyrka och Malmö. Det var med inspiration från dessa forum som Diana Zanzi Ferrando och några av hennes vänner tog initiativ till Norrlands första feministiska forum i Umeå. Sedan idén föddes har arrangörsgruppen vuxit och fått stöd från Umeå kommun och ABF.

Temat är ”Feminism i praktiken – att utmana makt”.

– När man diskuterar feminism kan det bli mycket teori. Vi vill nå en förändring i samhället och inte bara prata – därför fokuserar vi på feminism i praktiken, säger Diana Zanzi Ferrando.

Schyman gästar

På programmet står föreläsningar, uppträdanden och workshops. Bland föreläsarna finns Gudrun Schyman och Sissela Nordling Blanco. Många organisationer och föreningar kommer att delta, däribland Tjejjouren, Dotterbolaget, Crossing borders, She’s got the beat, Kvinnors nätverk och Interfem samt en rad partipolitiska organisationer.

Deltar gör också representanter för Umeå feministfestival. Festivalen pågår i år den 13-15 april, bara några veckor efter forumet. Diana Zanzi Ferrando tror att forumet och festivalen kan fylla olika slags behov.

– Feministfestivalen håller på flera dagar och är mer intim, vilket är jättebra, men den kanske når ut till färre personer. Vi ville ha ett större event som inte pågår lika länge. Jag tror vi kan locka lite olika slags människor. Ju fler feministgrejer, desto bättre!

På dagordningen

Feministiskt forums arrangörer skriver på sin blogg att de vill lyfta upp feminism och jämställdhet på dagordningen ”i ett Sverige som visar oroande tecken på att gå i helt motsatt riktning”.

Enligt Diana Zanzi Ferrando handlar det bland annat om att skapa en plats för samtal i ett samhällsklimat där feminister blir svartmålade och attackerade.

– Alla behöver vi diskutera hur vi ska föra fram våra positioner, hur vi kan vara feminister i vår vardag och vad vi kan göra praktiskt.

Vilka hoppas ni ska komma?

– Alla möjliga. Vi hoppas verkligen att det ska vara en stor bredd. Inte bara universitetsstuderande utan mer blandat. Vi försöker ha mycket information på engelska och uppmuntrar arrangörer att ordna grejer på andra språk än svenska, då vi hoppas att det ska komma personer som inte har svenska som modersmål och som kanske exkluderas i sådana här sammanhang.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV