Startsida - Nyheter

Hon ska utmana Anders Borg

Utnämningen välkomnades bland annat av Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

– Det är en god finansministerkandidat vi har fått. Hon är en duktig socialdemokrat och en väldigt duktig ekonom, säger Ursula Berge.

Magdalena Andersson, som närmast kommer från en tjänst som överdirektör på Skatteverket och tidigare har jobbat som statssekreterare på finansdepartementet, kan enligt Ursula Berge ideologiskt placeras in i en mittfåra i Socialdemokraterna. Berge tror att det är precis vad som behövs nu i socialdemokratin.

– Men det viktigaste är att hon är en väldigt duktig ekonom. Det tyckte jag inte att Tommy Waidelich var, och jag tror det är viktigt för att kunna matcha Anders Borg. Att ha en djup kunskap i skattesystemet inte heller fel.

Under ett antal år jobbade Ursula Berge tillsammans med Magdalena Andersson i regeringskansliet. Berge var sakkunnig åt dåvarande jämställdhetsminister Ulrika Messing samtidigt som Andersson arbetade på finansdepartementet.

– Hon är en klok människa i sin feministiska analys. Jag uppfattade ett stort mått av lyhördhet från Magdalena Andersson i de frågorna och våra sätt att resonera när det behövdes pengar. Min upplevelse var att hon tyckte våra jämställdhetspolitiska ambitioner var viktiga att prioritera, säger Ursula Berge.

Magdalena Andersson är den första kvinnan på en post som inom socialdemokratin altid har innehafts av män. Ursula Berge tror därför att hon inledningsvis kommer att köra en ganska klassisk socialdemokratisk finansministerprofil.

Varför har det aldrig suttit en kvinna på posten tidigare inom S?

– Det är föreställningen om att det är ett machojobb. Finansministerposten har alltid varit öronmärkt för män. Men nu bryts den och det är fantastiskt trevligt och välkommet, säger Ursula Berge.

Magdalena Andersson är i grunden nationalekonom, utbildad på Handelshögskolan i Stockholm och på Harvard i USA. Flera bedömare anser att hennes ekonomiska kompetens överstiger Anders Borgs.

Bland de andra nya i Stefan Löfvens ledning finns flera personer med koppling till fackförbundet Kommunal. Emma Lennartsson, tidigare chefsekonom på Kommunal, blir ny stabschef. Riksdagsledamoten Jennie Nilsson, som tidigare har arbetat som vårdbiträde och varit aktiv i Kommunal, blir näringspolitisk talesperson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV