Startsida - Nyheter

Uppskattad sajt läggs ner

I medieskuggan har damfotboll.com varit ett ställe läsare och intresserade kunnat vända sig till för att ta del av matchrapporter, intervjuer och annan värdefull fakta som dagspressen genom åren ignorerat. Nu är damfotboll.com ett minne blott.

Feministiskt Perspektiv ringde upp sajtens grundare och chefredaktör Anette Börjesson för att prata om en epok som går i graven men passade också på att ta sig en pratstund med Susanne Erlandsson, ordförande Elitföreningen Damfotboll, och undrade hur nedläggningen påverkar bevakningen av damfotboll:

– Damfotboll.com har sökt information på ett sätt som ingen annan gjort inom damfotbollen och under 12 år har de bidragit till ett ökat intresse. Det är svårt att säga hur nedläggningen påverkar bevakningen i dagsläget men jag tror inte damfotbollen faller in i mediaskugga. Damallsvenskan har stora profiler, landslaget tog brons i VM förra året, snart är det OS och 2012 väntar EM, säger Susanne Erlandsson.


Gick i bräschen

Anette Börjesson har spelat i damlandslaget under många år och redan under sin aktiva karriär tog hon strider utanför planen som ingen annan gjorde. I stället för att gnälla och låta saker glida henne ur händerna gick hon i många avseenden i bräschen för damfotbollen under 80-talet. När hon sedan la skorna på hyllan och var missnöjd över medias (icke)bevakning av damfotbollen startade hon upp en tidning i stället för att rulla tummarna.

För tolv år sedan drog hon igång projektet damfotboll.com, för att alla skulle kunna ta del av en vardaglig och bred bevakning av damfotboll på elitnivå. Sedan dess har sajten utvecklats och blivit en välbesökt sida för såväl journalister, spelare och vanliga fans. Men trots intresse från olika håll har nu slutet kommit.

– Ett par av medarbetarna har valt att gå andra vägar. De har inte tid att utveckla sidan som de vill, de har vanliga jobb och nu står vi utan någon som sköter den ekonomiska biten, berättar Anette om vad som fick damfotboll.com att kasta in handduken.

Det var sannerligen inget lätt beslut att fatta när Börjesson bestämde sig för att lägga ned sajten. Det blir tydligt när hon berättar att hon under natten mot tisdagen, dagen efter beskedet, fick mycket lite sömn och mest låg och vred och vände sig i sängen. I dagsläget finns inga planer på ett liknande projekt och Börjesson hoppas att någon kan ta över stafettpinnen. Reaktionerna efter beskedet har varit många.

– Jag har fått väldigt många reaktioner, många har hört av sig och varit bestörta. Det känns lite bra, mitt i bedrövelsen, att man kommer vara saknad. Det visar också att det finns ett tryck för att läsa om damfotboll, säger Börjesson.


Kommer att påverka bevakningen

Susanne Erlandsson tycker även hon att det är tråkigt att damfotboll.com lägger ned. Och att reaktionerna varit starka förvånar henne inte. Hon jämför snacket med en butik på landet.

– När en butik lägger ned blir många ledsna och pratar om att så kan det inte vara, vi måste göra något och någon annan måste ta vid. Men det kanske man skulle tänkt på innan. Det är lätt att beklaga men man kanske bör tänka på att stödja under tiden.

Hur nedläggningen av damfotboll.com påverkar den vardagliga bevakningen av damfotboll är svårt att säga i dagsläget. Helt klart är att det kommer att påverka. Under 2011 hade sajten texter från samtliga matcher i damallsvenskan men också från alla matcher i norr- och söderettan. Inte ens de stora tidningarna som Aftonbladet, Expressen eller Dagens Nyheter kan skryta om samma bevakning på herrsidan.

– I dagsläget finns ingen annan sida som samlar ihop nyheter. Personer som gillar damfotboll kommer vara tvungna att ge sig uti djungeln och leta. De lokala tidningarna kommer att skriva om just den lokala fotbollen. De stora drakarna lyfter bara upp damfotboll då och då, säger Börjesson och man kan höra en viss uppgivenhet i hennes röst.

Men när jag undrar vad som varit roligast under dessa tolv år är kommer skrattet tillbaka och Börjesson berättar:

– Kontakten med alla människor, de man träffat på vägen men också de som man bara talat med i telefon. Sen finns det ju stunder man helst vill glömma. När vi gjort något sakfel och det resulterar i en stor utskällning. Jag menar, personer som aldrig hört av sig förut och hör av sig en gång – för att skälla. Det har känts väldigt trist.

Nu slipper Anette Börjesson de där utskällningarna. Men hon blir också utan kontakten med människorna. Damfotboll.com stänger igen portarna och frågan kvarstår; vart ska damfotbollsfantasterna vända sig nu, vem plockar upp den stafettpinne Börjesson sprungit med i tolv år?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV