I onsdags släppte Europarådets människorättskommissionär, Thomas Hammarberg, en omfattande rapport om läget för romer och resande. Det är den första rapporten i sitt slag och omfattar 47 europeiska länder.
Slutsatsen som dras är att romer och resande fortfarande förnekas grundläggande mänskliga rättigheter och förblir diskriminerade vad gäller utbildning, anställningar, tillgång till värdigt boende och hälsovård än någon annan grupp inom Europa. Inom gruppen är också den förväntad livslängd lägre och barnadödligheten högre än för någon annan grupp.
Thomas Hammarberg hoppas att rapporten ska uppmuntra till en konstruktiv diskussion om vad som behöver göras för att få slut på diskrimineringen och marginaliseringen och främja social inkludering.
Dessutom rekommenderade han att en särskild kommission etableras för att presentera historiska fakta om de grymheter som romer utsatts för. Rapporten slår fast att antiziganismen är djupt rotad i Europa, trots att många människor som hyser sådana känslor aldrig varit i kontakt med romer.
Sverige kritiseras i rapporten för sina många utvisningar av romer. Sveriges Radio har intervjuat Soraya Post, svenskfödd rom som länge engagerat sig i romers rättigheter. Hon anser att mer behöver göras för de romer som kommer till Sverige och inte har något skydd i de länder som de skickas tillbaka till.
– Du ser ju ensamkommande barn till exempel. När man vet att romer är den mest sårbara och marginaliserade gruppen i hela Europa. De tillhör ju inte samhället, många av dem har ju inte ID-handlingar, de är papperslösa. Med den politik Sverige har vad det gäller asylfrågor och migration så tycker jag det är skamligt, säger hon till Sveriges Radio.