Startsida - Nyheter

RUT – kostsamt bidrag med oklar effekt

SCB:s tidning Välfärd nr 1/2012 berättar om städbranschen och hur den har påverkats av att RUT-avdraget infördes.

RUT-avdraget (skattesubvention för ”hushållsnära tjänster”) utnyttjas mest av folk i förortskommuner som Danderyd, Lidingö, Lomma, Vellinge och Täby. Men tidningen Välfärd visar att de som jobbar med städningen oftast inte bor i de kommunerna, utan tvärtom kommer från kommuner som till exempel Botkyrka – där RUT-avdraget används allra minst.

RUT-avdragen har blivit fler för varje år som gått sedan skattesubventionen infördes. Förra året – 2011 – var statens subventionering av vissa gruppers städning uppe i 1,8 miljarder kronor.

Syftet med RUT-avdraget sas vara att öka sysselsättningen i städbranschen, och branschen har ökat med 4 procent sedan bidraget infördes 2007, skriver SCB. I dag arbetar 49 000 personer inom städbranschen.

SCB noterar vidare att andelen utrikesfödda som jobbar inom städbranschen har ökat stadigt under de senaste tio åren. I dag är nästan hälften av alla städare utrikesfödda (48 procent år 2010). Bland dem som startat nya städföretag är andelen utrikesfödda ännu högre; i de nystartade företagen inom städbranschen 2010 var 63 procent av företagarna utrikesfödda, 40 procent var utrikesfödda kvinnor.

Av de nya företagarna inom städbranschen 2010 hade var fjärde person året innan dess haft en anställning inom lokalvården, som sedan övergick till eget företag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV